No knead waldkorn brood

Gepubliceerd op 4 oktober 2018 om 16:00

Lekker makkelijk, zo'n brood dat je amper hoeft te kneden. Je moet het vooral een paar uren laten staan en dan kun je 'm zo bakken. Handig, vind je ook niet?

 

Dit keer maakte ik een brood met een bij de molen gekochte zak meel voor waldkorn brood. En omdat ik niet zo heel veel tijd had, ging ik voor de snelle versie van no knead brood: met warm water dus. Dan hoef je het brood maar een uur of 3 te laten rijzen. Als je meer tijd hebt, dan kun je ook voor koud water kiezen. Dan heb je een rijstijd van 8-24 uur nodig, afhankelijk van hoe warm het in de kamer of keuken is en hoe snel je brood rijst.

 

Persoonlijk vind ik het met een langere rijstijd beter resultaat opleveren (zie ook hier), maar al met al ben ik met dit broodje ook best tevreden! We hebben 'm lekker nog een beetje warm bij een grote kom soep opgegeten. 

 

Ingrediënten voor 1 brood

 • 400 gram waldkorn meelmix
 • 1 theelepel zout
 • 0,75 gram droge gist (1/4 theelepel)
 • 360 ml heet water (maar niet kokend)

 

En zo maak je 't

 1. Roer alle ingrediënten met een pollepel door elkaar. Dek de kom af met plastic en laat het deeg 3 uur bij kamertemperatuur staan. 
 2. Bestuif je werkblad met bloem. Stort het deeg er op - het is nu een heel plakkerig, nat deeg, dat hoort zo! 'Kneed' het deeg met een deegschraper 10-12 keer. Die deegschraper is echt onmisbaar, anders blijft alles aan je handen plakken. 
 3. Maak een bal van het deeg. Leg dit op een vel bakpapier en til het bakpapier daarna met deeg en al in een ronde kom. Doe er een theedoek over en laat het 30 minuten bij kamertemperatuur staan. 
 4. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden. Laat een ovenbestendige braadpan of ovenschaal mét deksel mee verwarmen in de oven. 
 5. Als de oven op temperatuur is, haal je de hete pan of ovenschaal uit de oven. Haal de deksel er af, til het deeg met bakpapier en al in de hete pan/schaal en doe de deksel er weer op.
 6. Zet de pan/schaal in de oven en bak het brood 30 minuten met de deksel er op. Haal daarna de deksel er af, verwijder het bakpapier onder het brood, leg het brood weer in de pan/schaal en bak het brood nu nog 10-15 minuten zónder de deksel er op. 
 7. Haal het brood uit de oven (en ook uit de pan/schaal) en laat het afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.