Nieuws

Jodenkoeken

Ik zag een foto van jodenkoeken voorbij komen en dacht: die wil ik óók bakken! En voilà, een stapel jodenkoeken gebakken :-) Waar de naam van de koeken vandaan komt is niet helemaal duidelijk: het zou kunnen komen van een Joodse bakker uit Amsterdam die de koeken in de jaren '20 van de 20e eeuw verkocht. Maar de oorsprong kan ook liggen bij een Joodse bakker in Enkhuizen, die koeken verkocht die ook jodenkoeken werden genoemd. Ze worden in elk geval al sinds de 19e eeuw gebakken & wie vind ze nou niet lekker? Bij de jongens gaan ze er wel in! Ingrediënten voor 15 koeken

Lees meer »

Gogoși (Roemeense donuts)

Dit kwam ik twee jaar geleden in Roemenië tegen: gogoși! Dat zijn zoete Roemeense donuts die heel erg veel op oliebollen lijken. Je kunt ze heel eenvoudig zelf maken. 

Lees meer »

Focaccia

Deze focaccia rees letterlijk de pan uit! :-) De vierkante bakvorm die ik gebruikte was nét ietsje te klein, dus in plaats van een vrij plat brood werd het bijna een bol vloerbrood. Maar voor de smaak maakte dat gelukkig niet uit: het is een heerlijk zacht & luchtig brood. Wij aten de focaccia terwijl 'ie nog warm was bij een grote kom tomatensoep. Dit brood had ik voor de jongens gemaakt (die willen 'm het liefst zo 'gewoon' mogelijk), en voor onszelf had ik eentje met tomaat & rozemarijn gemaakt. Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Maïsbrood

Meestal maak ik met maïsmeel een gewoon busbrood. Een maïsboterham vind ik altijd erg lekker! Dit keer maakte ik er een Amerikaans maïsbrood van, waarmee bij een warme maaltijd vaak jus mee wordt opgedept. Dit maïsbrood is heel neutraal van smaak, in  tegenstelling tot het veel zoetere cornbread dat ik eerder al eens maakte en dat bijna meer een cake dan een brood is. De zoete variant vind ik zelf het lekkerst, maar dit neutrale brood is wel veel geschikter voor allerlei soorten jus en saus.Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Yoghurt appeltaart

Als je die dikke laag poedersuiker die ik er overheen strooide gemakshalve even vergeet, dan is dit echt een super gezond taartje! Er zit geen boter in en ook geen suiker. Klinkt best goed, toch?

Lees meer »

Chocolade Milky Way koeken

Knapperige randjes en een smeuïge zachte binnenkant met gesmolten brokken Milky Way. Deze chocolade Milky Way koeken zijn onweerstaanbaar!Het zijn misschien niet de mooiste koeken, ze verdienen niet de schoonheidsprijs. Maar wie vindt dat nou belangrijk - als ze maar lekker zijn. Of niet dan? :-)

Lees meer »

Spritsen

Onze oudste is verzot op spritsen, dus die moest ik natuurlijk hoognodig zelf ook eens een keer bakken. En het recept is heel simpel! Je moet er alleen voor zorgen dat je een goede stevige spuitzak hebt met een niet te kleine gekartelde spuitmond. Ik heb al eens eerder spritsen geprobeerd te bakken, maar toen gebruikte ik een hele goedkope spuitzak. Die was natuurlijk bij de eerste koek al kapot, want het deeg vraagt wel wat van de spuitzak. Dit keer ging het gelukkig beter! 

Lees meer »

Cruesli-notenkoeken

Elke dinsdagochtend hebben we op kantoor met ons communicatieteam een 'koekjesdate'. We zijn allemaal namelijk vaak zo druk met projecten en klussen, dat we eigenlijk nooit compleet zijn. Dus elke week praten we even een half uurtje bij en eten we koekjes. Vorige week bakte ik daarvoor deze grote stapel cruesli-notenkoeken!  

Lees meer »

Kaiserschmarrn

Speciaal voor iedereen die dit jaar NIET op wintersport gaat, maar toch een beetje dat gevoel wil hebben: het recept om zelf kaiserschmarrn te maken! 

Lees meer »

M&M koek taart

Hè, wat vervelend nou... we hebben nog een paar stukjes van de M&M cookie taart over! :-) Ik bakte deze "taart" voor Hessel zijn verjaardag afgelopen vrijdag. Maar de visite kwam zo verspreid over de dag, dat lang niet iedereen gebak heeft gegeten. Zelfs de kinderen niet, ook al is 't een favoriet bij alle kinderen! Dus dan offeren wij ons wel op, hoor... (heel akelig allemaal). Overigens maak ik 'm elke verjaardag voor de kinderen, maar zijn er heel wat volwassenen die er een stukje van mee-eten, haha! :-)Ook eens een keer deze taart bakken? Dat is heel eenvoudig (paar minuten werk), en je vindt het recept hier.

Lees meer »

Perzik kruimeltaart

Perzik doet het altijd goed in gebak! Deze perzik kruimeltaart is minstens zo lekker als een appeltaart. Ik bakte er twee van, voor de verjaardag van onze jongste! Het recept voor deze taart is eigenlijk heel simpel; mislukken kan bijna niet. En het scheelt dat je niet een ingewikkelde vorm hoeft te maken: je kunt het deeg voor de bodem gewoon in de bakvorm drukken, perzik er over en de kruimels er tot slot over heen strooien. Dat is het mooie van zo'n kruimeltaart! :-)Ingrediënten voor 2 taarten van elk 12 stukjes

Lees meer »

Oergranenbrood

Met een zak oergranenmeel dat ik bij de molen kocht bakte ik dit lekker stevige brood. Wij aten 'm na een flinke strandwandeling, met een lik boter en een paar plakken kaas er op en een kop tomatensoep er bij. Lekker! Ingrediënten voor 1 groot brood

Lees meer »

Koe lok ai (kip in sinaasappelsaus)

Toen deze Koe lok ai eindelijk netjes in een schaaltje zat & klaar was om op te eten, was onze keuken één grote ontplofte bende! :-) Koe lok ai is gefrituurde kippenstukjes met een lekker knapperig laagje er om heen en  sinaasappelsaus er bij. Het viel hier thuis prima in de smaak, maar tjonge jonge, het was wel een klusje om te maken, hoor! Ook om de keuken daarna weer schoon te maken... al zegt dat natuurlijk ook alles over mij, haha :-) Ingrediënten voor 2-3 personen

Lees meer »

Mexicaans maïsbrood

Ik ben gek op brood-met-iets-er-in. Een lekker notenbrood bijvoorbeeld, een suikerbrood of brood met dadels en vijgen... heerlijk! In dit hartige maïsbrood deed ik een mix van pecannoten, zongedroogde tomaat en maïskorrels. Lekker met kaas er op! Ingrediënten voor 1 bakplaat vol

Lees meer »

Suikerbrood

Over twee weken komen een paar collega's bij mij thuis suikerbrood bakken. Gewoon omdat dat gezellig en leuk is! :-) Hoog tijd dus om zelf eerst weer eens een suikerbrood te bakken, want dat was al weer even geleden. Ik kan inmiddels overigens bijna met mijn ogen dicht suikerbrood bakken, zo vaak heb ik dat gedaan. Maar aan anderen uitleggen hoe dat gaat is natuurlijk wel weer wat anders. Dan is even oefenen toch wel heel handig, haha!Het recept staat hier. Kunnen jullie ook oefenen!

Lees meer »

Abrikozen cakejes (zebrakoeken)

Ik heb altijd gedacht dat deze koeken zebrakoeken heetten... maar het blijken abrikozen cakejes te zijn! :-) In de koeken zit namelijk een laagje abrikozenjam & dat maakt ze extra lekker. Ik wilde ze al heel lang maken, maar kon er geen enkel recept voor vinden. Dus nu heb ik maar zelf zo goed mogelijk uitgepuzzeld hoe je ze moet maken. Met de cake/koek ben ik wel tevreden, maar aan de toplaag kan nog wel wat worden verbeterd. Sowieso moet je per koek in één keer de witte laag er op smeren, en dan meteen de bruine strepen er op doen. Als je namelijk eerst op alle koeken de witte laag maakt, en dan pas de bruine strepen er op spuit, dan is de witte glazuurlaag al een beetje uitgehard en kun je er geen zigzag strepen meer in trekken. Dat moet een volgende keer dus zeker anders! Maar los daarvan denk ik dat de ingrediënten van de witte laag ook wat anders moeten zijn, maar ik ben er nog niet uit wát precies. Het maakte de jongens overigens niet zoveel uit. Die lustten ze zo ook wel! :-)  Ingrediënten voor 8 koeken

Lees meer »

Wil je regelmatig nieuwe recepten in je mail krijgen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief!