Nieuws

Witbrood met olijven

Er stonden al heel lang twee potten met olijven in de kast, en ik had eigenlijk geen idee meer waarvoor ik die ooit had gekocht. Toen ik eindelijk weer eens een brood bakte, besloot ik om al die olijven daar in te verwerken. Lekker!!Hebben jullie dat ook wel eens, dat je ingrediënten koopt voor een bepaald gerecht, dat je daar dan helemaal niet aan toekomt en daarna ook echt niet meer weet waarvoor je die ingrediënten ook maar weer nodig had... Dat zorgt altijd wel voor leuke nieuwe creatieve ideeën. Al is dit brood niet zo 'nieuw' qua idee. Hij smaakte wel heerlijk! Ingrediënten voor 1 groot brood

Lees meer »

Ik ben er nog!

"Ben je er nog?" Die vraag popte de afgelopen weken steeds vaker op in mijn inbox. En ja, ik ben er nog, hoor! Helemaal gezond - ik heb zelfs geen griep gehad, ook al had iedereen dat hier thuis in december en januari, en de jongens zelfs twéé keer. Maar wel een beetje (heel erg) druk. Met een nieuw huis, voetbal, veel werk... In de keuken omrommelen is voor mij echt een stukje ontspanning. Heerlijk even het verstand op nul! Maar ik kwam er gewoon niet aan toe door al die andere dingen die mijn aandacht vroegen. En dat heb ik echt gemist! VerhuizenOm te beginnen besloten we eind december 2019 een nieuw huis te kopen. We waren al jaren op zoek naar een nieuw huis, en konden nooit vinden wat we zochten. Eigenlijk zochten we een jaren '30 huis vlak bij ons huidige huis. En nu zijn we uitgekomen op een helemaal nieuw huis, aan de andere kant van de stad. Bijna hetzelfde, haha! De heipalen zaten al in de grond, dus we moesten in rap tempo besluiten hoe het huis er precies uit moest zien. Ineens gingen alle vrije momenten over stopcontacten, vloeren, keukens, schuren, badkamers, dakramen, uitbouwen, tuinen, walbeschoeiing en dat soort dingen. Wie al eens een huis heeft laten bouwen hoef ik vast niet te vertellen hoeveel tijd dat kost ;-) Ondertussen zijn we ook de verkoop van ons huidige huis aan het voorbereiden. De foto's zijn inmiddels gemaakt, dus het huis kan zodra we dat willen op Funda. We hebben nog wel even de tijd daarvoor, want ons nieuwe huis is toch nog niet meteen klaar. Had ik trouwens al gezegd dat we een hele grote keuken krijgen?? En een inloopkast?? :-D VoetbalNaast het nieuwe huis vroeg ook alles wat er bij onze voetbalvereniging moet gebeuren mijn tijd en aandacht. Als je zelf nooit wat met voetballen hebt gehad, maar dan drie jongens krijgt die alle drie fanatieke voetballers zijn waardoor je zes dagen in de week op het veld doorbrengt kun je twee dingen doen: je daar heel erg aan ergeren óf er gewoon lekker in meegaan. Ik besloot het laatste te doen, met als gevolg dat ik eerst wat kleine klusjes binnen de voetbalvereniging ging doen, vervolgens zelf ook ging voetballen (mét wedstrijden) en daarna in het hoofdbestuur kwam (met communicatie als portefeuille, dat is tenslotte mijn expertise). En het is echt superleuk! Onze vereniging is een middelgrote vereniging, wat maakt dat bijna iedereen elkaar kent. Een soort familie, zeg maar. En dat is zo fijn! Als onze jongens op zaterdag wedstrijden spelen, dan verdelen we altijd wie bij welke wedstrijd aanwezig is. Jammer genoeg liep mijn man in november een forse hernia op (vooral heel vervelend voor hem), waardoor ik in mijn eentje bij drie wedstrijden tegelijkertijd probeerde te zijn. Dat lukte natuurlijk niet altijd, want als de één thuis speelde, moest een ander weer uitspelen enzovoort. Soms was ik de hele zaterdag voor wedstrijden op pad :-) En ook het bestuurswerk vraagt het nodige van mijn tijd. Al ligt dat op dit moment een beetje plat, nu er niet gevoetbald kan worden door de coronacrisis. CoronaEn dat brengt me meteen bij het volgende punt. Als je weet dat crisiscommunicatie mijn vak is en dat ik bij een veiligheidsregio werk, dan hoef ik je denk ik niet uit te leggen dat ik het druk heb zodra er in onze regio een crisis is. De afgelopen maanden kwamen er hier in Fryslân een aantal crises voorbij - kettingbotsingen in de mist, grote branden en een verdacht pakketje op een station - en meteen daarop kwam de coronacrisis. Met het coronavirus waren we overigens al druk mee vóórdat het daadwerkelijk in Nederland werd aangetroffen. En vanaf dat moment ben ik alleen nog maar met communicatie over corona bezig geweest. Al mijn reguliere werk is aan de kant geschoven, ik werk op de gekste tijden en samen met mijn collega's draaien we vaak overuren. Dat is intensief, waardoor ik als ik wél vrij ben, ik geen energie heb om andere dingen te doen. Inmiddels hebben we er een aardige structuur in, waardoor we met meer regelmaat een aantal dagen vrij hebben en we weer even op kunnen laden. Dat is ook wel echt nodig, want we zitten nog wel even in deze crisis en dan helpt het niet als je jezelf overwerkt. :-)En het bakken?Dat heb ik in de afgelopen maanden heus wel af en toe gedaan, hoor! :-) Ik heb nog een aantal recepten voor jullie te goed, die ik de komende tijd zal uitwerken en online zal plaatsen. En hopelijk heb ik de komende tijd wat meer rust én energie om lekker te bakken. Daar heb ik in elk geval heel veel zin in! Maar het belangrijkste is dat we hier allemaal gezond zijn (ook met mijn man gaat het echt stukken beter). Binnen ons gezin, maar ook in de rest van de familie. Ik hoop dat het met jullie en jullie familie ook allemaal goed gaat. We moeten ons nog even aan de maatregelen houden. Maar er komt een keer een einde aan. En dan kunnen we weer iedereen ontmoeten en knuffelen, en overal naar toe gaan. Dus houd nog even vol! ❤️Liefs, Syts

Lees meer »

Gevulde speculaastaart

Voor een gevulde speculaastaart is er nooit een verkeerd moment, vind je ook niet? Zelfs als Sinterklaas al lang weer uit Nederland is, smaakt speculaas nog steeds heel erg lekker!

Lees meer »

Krémes

Als we op vakantie zijn in Hongarije kopen we altijd wel een keer krémes, gebakjes met gele room en bladerdeeg. Het lijkt wel wat op onze tompouce; ze zijn in elk geval net zo lastig om zonder knoeien op te eten! :-)

Lees meer »

Chocoladekoeken

Een paar weken geleden kreeg ik als verlaat verjaardagscadeau een aantal mooie kleine bakringen. Die stonden al even op mijn wensenlijstje, om er kleine luxe koeken mee te kunnen bakken. Ik maakte er als eerste deze chocoladekoeken mee.  Van die kleine bakringen kun je lang niet overal vinden in 'gewone' winkels. De mijne komen bij Meijer Metaalwaren vandaan. Ik was er al langer naar op zoek, dus ik ben blij dat ik er eindelijk een aantal van heb. Ideaal om luxe koeken te bakken, zonder dat die koeken meteen enorm groot zijn! Ingrediënten voor 12 koeken

Lees meer »

Appelkruimeltaart met rode appels

In onze tuin hebben we een heel klein Redlove appelboompje staan. De appeltjes daarvan hebben hebben rozerood vruchtvlees. Dit jaar zaten er maar liefst 53 appels aan de boom en daarmee bakte ik 2 appelkruimeltaarten. En die werden van binnen ook mooi rood! 

Lees meer »

Kaaskoekjes

Super makkelijk om te maken, deze heerlijke brosse kaaskoekjes. En je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig. De koekjes zijn erg lekker bij de borrel!

Lees meer »

Kefir taart

Zijn jullie kinderen (als jullie die hebben) ook van die kieskeurige eters? Ze wilden niet eens één slokje kefir drinkyoghurt, want dat was niet 'de gewone' yoghi. Ik maakte er dus maar een taart van en die hebben ze héérlijk opgegeten. Gefopt! :-)Voor de toplaag gebruikte ik zelfgemaakte bramenjam, maar je kunt er ook een andere soort jam voor gebruiken. Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Tarwebrood uit de slowcooker

Als liefhebber van brood bakken was één van de eerste dingen die ik me afvroeg toen ik mijn slowcooker had: kun je er ook brood in bakken? Ja dus! Dit tarwebrood maakte ik in 2 uur tijd in de slowcooker.

Lees meer »

Krieltjes met spek uit de slowcooker

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit jaar een slowcooker: die stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het eerste wat ik er in maakte waren deze krieltjes met spek. Die vielen in de smaak! Het laatste half uur kookte ik ook nog wat sperziebonen er bij in de pan. Ik gebruikte sperziebonen uit blik, maar het is natuurlijk nog lekkerder om verse sperziebonen te nemen. Die moet je dan wel meteen vanaf het begin mee koken en niet pas op het laatste moment. 

Lees meer »

Bierbrood met olijven & feta

"Gooi je BIER door het brood?" vroegen de jongens met opgetrokken wenkbrauwen. Ja dus! En ook nog olijven en feta, met als resultaat een heerlijk broodje waar je helemaal geen werk van hebt. Je hoeft het deeg niet te kneden en het hoeft ook niet te rijzen!De jongens dachten trouwens dat het brood naar bier zou smaken, maar dat is helemaal niet zo. Daar proef je niks meer van!Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Griekse yoghurttaart met bramenjam

Van mijn broer en schoonzus - die op vakantie gingen en daarom de koelkast leeg moesten maken - kreeg ik een grote bak dikke Griekse yoghurt. Onze jongens zijn niet zulke yoghurteters, dus ik besloot om er dan maar een taart van te maken. En die ging natuurlijk moeiteloos op!Om smaak aan de taart te geven roerde ik er een restje zelfgemaakte bramenjam (zonder pitjes) door heen. Daardoor kreeg de taart ook meteen een mooi roze kleurtje! Je kunt natuurlijk ook een andere smaak jam gebruiken, en je kunt ook vers fruit door de yoghurt roeren. Dat is ook erg lekker! Ingrediënten voor 1 taart

Lees meer »

Kruimelplaattaart met bramenjam

Wie jarig is trakteert! En omdat ik héél veel collega's heb om te trakteren (op het werk én bij voetbal) en ik niet zoveel tijd had, maakte ik een paar hele grote bakplaten vol met kruimeltaart met zelfgemaakte bramenjam. Zomaar klaar! 

Lees meer »

Courgette lasagne met zongedroogde tomaat & geitenkaas

Vandaag een vegetarisch en light gerecht: courgette lasagne met zongedroogde tomaat, spinazie en geitenkaas. Zo lekker!Na een vakantie vind ik het altijd fijn om weer wat gezonder te eten. Niet dat wij het op vakantie nu zo bont maken hoor - ik kwam dit jaar zelfs net zo zwaar terug als dat ik voor vertrek was (best knap, al zeg ik het zelf!) - maar we eten wel altijd meer patat, ijsjes en lekkers dan thuis. Dus nu thuis maar weer eens 'gewoon' en met lekker veel groente.  Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Melktert

Dit is toch wel één van mijn favorieten, hoor! Een Zuid-Afrikaanse melktert, die stond al lang op mijn bak-verlanglijstje. Een poos terug had ik een mooie reden om 'm eindelijk eens te maken: de collega's van mijn man hadden wel weer eens zin in een taartje. En ik had alleen basisingrediënten in huis. Lekker toevallig, want daar kun je dus precies een melktert mee maken! :-) Een melktert (of in het Nederlands: melktaart) is een lichtzoet nagerecht uit Zuid-Afrika. De bodem van de taart is zoet & knapperig, en de vulling bestaat uit melk, eieren, suiker & bloem. Hoe je 'm maakt verschilt per recept: bij de ene methode bak je de vulling & bodem tegelijk, maar je kunt ook eerst de bodem bakken en daarna de vulling er in gieten. Ik koos voor dat laatste, dat vond ik wel zo makkelijk. Ik vind trouwens dat je melktert ook gewoon bij de koffie en thee mag eten hoor, en niet alleen als dessert. Beetje vers geklopte slagroom er bij... yum! En nu maar hopen dat de collega's 'm ook vonden smaken... :-) Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Wil je regelmatig nieuwe recepten in je mail krijgen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief!