Witbrood met olijven

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 16:00

Er stonden al heel lang twee potten met olijven in de kast, en ik had eigenlijk geen idee meer waarvoor ik die ooit had gekocht. Toen ik eindelijk weer eens een brood bakte, besloot ik om al die olijven daar in te verwerken. Lekker!!

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je ingrediënten koopt voor een bepaald gerecht, dat je daar dan helemaal niet aan toekomt en daarna ook echt niet meer weet waarvoor je die ingrediënten ook maar weer nodig had... Dat zorgt altijd wel voor leuke nieuwe creatieve ideeën. Al is dit brood niet zo 'nieuw' qua idee. Hij smaakte wel heerlijk! 

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 600 gram tarwebloem
 • 11 gram zout
 • 8 gram instant gist
 • 360 gram (= 360 ml) lauw water
 • 220 gram groene olijven, uitgelekt en in stukjes
 • 220 gram zwarte olijven, uitgelekt en in stukjes


En zo maak je 'm

 1. Roer de bloem en zout in een kom door elkaar met een garde. Voeg de gist toe en roer nogmaals door elkaar. 
 2. Doe het water er bij en kneed met je handen alles door elkaar. Als je een beetje een samenhangend deeg krijgt, haal je het uit de kom en kneed je op je werkblad verder. Kneed het deeg in 10-15 minuten tot het een soepel deeg is waar je een vliesje van kunt trekken. Je kunt het deeg natuurlijk ook in een standmixer kneden.
 3. Vet een kom in met bakspray of  zonnebloemolie en leg de deegbal in de kom. Rol het deeg even heen en weer door de kom, zodat hij aan alle kanten is ingevet. Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken.
 6. Strooi 2/3 van de zwarte en groene olijven over het deeg en verdeel het gelijkmatig.
 7. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg.
 8. Verdeel de overgebleven olijven over het deeg.
 9. Rol daarna het deeg op van onder naar boven. Hier kun je stap-voor-stap foto's vinden voor het vormen van het deeg!
 10. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Zet het blik in een plastic zak en laat het deeg nogmaals een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 11. Verwarm de oven intussen voor op 240 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. 
 12. Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 13. Bak het brood 20 minuten op 240 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 10 minuten.
 14. Het brood is klaar als de kerntemperatuur 95 graden is of als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.