Home » Nieuws » Chocoladekoeken

Chocoladekoeken

Gepubliceerd op 23 december 2019 om 16:00

Een paar weken geleden kreeg ik als verlaat verjaardagscadeau een aantal mooie kleine bakringen. Die stonden al even op mijn wensenlijstje, om er kleine luxe koeken mee te kunnen bakken. Ik maakte er als eerste deze chocoladekoeken mee.  

Van die kleine bakringen kun je lang niet overal vinden in 'gewone' winkels. De mijne komen bij Meijer Metaalwaren vandaan. Ik was er al langer naar op zoek, dus ik ben blij dat ik er eindelijk een aantal van heb. Ideaal om luxe koeken te bakken, zonder dat die koeken meteen enorm groot zijn! 

Ingrediënten voor 12 koeken

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 75 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel geklutst ei (ca. 12-14 gram)
  • 120 gram melkchocolade, in stukjes
  • 100 gram ongeklopte slagroom
  • 15 gram honing
  • 5 gram ongezouten roomboter

 

En zo maak je ze

Voor de koekbodems:

  1. Roer de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout door elkaar. 
  2. Doe de 75 gram boter er bij en kneed het met je vingers tot een kruimelig deeg. 
  3. Voeg 1 eetlepel geklutst ei toe en kneed het deeg tot een soepele deegbal. Als het deeg erg plakkerig is kun je een beetje extra bloem toevoegen; als het erg droog is, doe er dan nog een drupje geklutst ei bij. 
  4. Doe de deegblad in plastic folie en leg het een uur in de koelkast. 
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop 12 deegringen van 6 cm doorsnede en 1,6 cm hoogte.
  6. Haal de deegbal uit de koelkast en kneed het 1-2 minuten door. 
  7. Leg het deeg op een vel bakpapier en rol het met een deegroller uit tot een deeglap van 3 mm dik. 
  8. Steek met een ronde uitsteker van 8-9 cm doorsnede 12 cirkels uit het deeg. 
  9. Bekleed elke bakring op de bakplaat met een rondje deeg. Druk het deeg goed aan, zodat de onderkant en de zijkanten van de bakring goed zijn bedekt. Snijd met een scherp mes het overtollige deeg van de bovenkant van de bakringen. 
  10. Zet de bakplaat 30 minuten in de koelkast.
  11. Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  12. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekbodems in 15-20 minuten goudbruin. Houd het deeg tijdens het bakken goed in de gaten; in jouw oven gaat het bakken misschien net wat langzamer of sneller.
  13. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koeken op de bakplaat helemaal afkoelen.

Voor de vulling: 

  1. Doe de chocolade in een pannetje en smelt het au-bain-marie of in de magnetron.
  2. Doe de slagroom en honing in een pan en breng het al roerend aan de kook. 
  3. Giet de slagroom met honing bij de gesmolten chocolade en roer het door totdat het goed is gemengd.
  4. Voeg tot slot de boter toe en roer dit door totdat het goed is gemengd. Gebruik eventueel een blender als je nog geen glad chocolademengsel hebt. 
  5. Giet het chocolademengsel over in de koeken en laat ze daarna helemaal afkoelen. 


Bron: voor deze koeken gebruikte ik combinatie van een aantal basisrecepten uit het boek 'Little Tarts'. 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.