Nieuws

Zebracake

Een zebracake stond al heel lang op mijn to-do-lijstje, maar het kwam er steeds maar niet van. Ergens had ik misschien in mijn hoofd dat het heel ingewikkeld was. Dat valt echt reuze mee: het is super simpel, maar je moet er alleen een beetje geduld voor hebben!

Lees meer »

American cookies

🍪 Koekjes bakken is een heerlijk klusje voor in het weekend, vinden jullie ook niet? Deze American cookies zijn lekker knapperig en er zitten dikke stukken chocolade in. De jongens vonden ze heerlijk, al hadden ze één opmerking: er had wat hen betreft nog wel wat meer chocolade in gemogen! 🍫😄

Lees meer »

Suikerbroodje

🍞 Dit was een heel makkelijk suikerbroodje! 😊 Ik maakte 'm namelijk met een broodbakmix voor krentenbrood dat ik had gekregen. Maar ik had geen krenten, dus in plaats daarvan deed ik er parelsuiker en kaneel door. En voilà! Een lekker suikerbroodje. Niet zo lekker als mijn helemaal zelfgebakken suikerbrood, maar hij kon er prrrrima mee door 😋😋

Lees meer »

Joodse appelcake

Ik vind het altijd veel leuker om een cake in een tulbandvorm te bakken dan in een gewone rechte cakevorm, jullie ook? Dit keer bakte ik een Joodse appelcake met kaneel. Ik kwam er verschillende recepten voor tegen, maar ik weet eigenlijk niet waarom het een Joodse cake is. Als jullie wel een idee hebben, dan hoor ik dat heel graag! Ik ben erg benieuwd. De cake was in elk geval lekker :-)

Lees meer »

Zuurdesemstarter

Bij de verhuizing was mijn zuurdesemstarter gesneuveld, dus ik ben nu maar weer begonnen aan een nieuwe. En aangezien mijn roggemeel óók op was, moet ik het dit keer met alleen tarwemeel en -bloem doen. Dus dat duurt allemaal wat langer, maar de aanhouder wint, hè? En kijk, er zit toch zeker enige beweging in. Gewoon nog even volhouden dus & dan kan ik binnenkort weer desembrood bakken! Zelf ook een starter maken? Hier lees je hoe je dat moet doen.

Lees meer »

Sachertorte

De jarige mag altijd de verjaardagstaart kiezen. Onze 11-jarige vond dat toen hij (al weer een tijdje geleden) jarig was niet zo ingewikkeld: het moest een chocoladetaart worden. En dit keer geen M&M cookietaart, maar een taart waar nog meer chocolade in zit. Dat werd deze sachertorte! Afgezien van de abrikozenjam die tussen de cakelagen zit bestaat de taart verder vooral uit chocolade. Perfect taartje dus voor de echte chocoladeliefhebbers! Je kunt er het beste niet al te grote punten uit snijden, want het is een erg machtig gebakje. :-)Ingrediënten voor 1 taart (16 punten)

Lees meer »

Kruidenpotjes opbergen

Hoe bergen jullie kruidenpotjes op? In ons vorige huis had ik in de keuken meerdere kleine plankjes waar ik alle kruidenpotjes op had staan (onderste foto). In de keuken in ons nieuwe huis passen die plankjes nergens. En dus heb ik een rekje aan de binnenkant van een keukenkastje opgehangen. Super blij mee, want dat scheelt heel veel ruimte in de keukenkastjes!We moesten er wel twee kastplankjes een beetje voor inkorten (dat kun je op de foto nét nog zien). Dat was de moeite meer dan waard overigens. En speciaal voor de mannen heb ik krijtstickers met daarop de naam van de kruiden op de potjes geplakt, zodat ze kunnen lezen wat er in zit. In het oude huis hadden we dat niet, want ik zag zelf wel wat er in zat. Dat leverde wel eens leuke vergissingen op: zo strooide onze puber een keer kaneel over de gebakken aardappelen in plaats van patatkruiden 🤣. Het tweede kruidenrekje moeten we trouwens nog in een ander keukenkastje hangen. Alle kruidenpotjes passen niet in één rekje, haha 😁

Lees meer »

Poffertjes

Of we ein-de-lijk weer eens poffertjes konden eten, vroegen de jongens. Sinds de verhuizing ben ik nog regelmatig spullen kwijt, maar de poffertjespan wist ik in één keer te vinden! Eerder maakte ik al eens poffertjes met een beslag met gist, dit keer koos ik voor een ander beslag met bakpoeder. Dat gaat wat sneller want je kunt er meteen mee aan het bakken, maar ik maakte er wel minder poffertjes mee. Hoe maken jullie meestal poffertjes, met een beslag met of zonder gist? Ik kreeg geen tijd voor het maken van mooie foto's, want de poffertjes moesten natuurlijk meteen worden opgegeten. :-) Ingrediënten voor 3 porties van 19 poffertjes

Lees meer »

Bakken met Sytske (& collega's)

Afgelopen week ging ik bakken samen met een aantal collega's, en we hebben zó gelachen! We maakten Fryske sûkerlatten en Hite wigge. En natuurlijk ging het niet helemaal goed :-)

Lees meer »

Uienbrood met mosterd

🍞 Voor moederdag kreeg ik het boek 'Broodjes uit eigen oven' van Uit de keuken van Levine en daaruit koos ik als eerste een uienbrood met mosterd om te bakken. Het ziet er niet he-le-maal zo uit als in het boek 🙈, want het deeg wilde eerst niet rijzen en daarna bakte ik het maar in een bakvorm, want ik had ook ruzie met het deeg. Ik had een beetje te veel haast, denk ik 😂 Maar het smaakte prima en dat is het belangrijkste. Het kan ook niet altijd meteen goed gaan, hè? 🤷🏼‍♀️

Lees meer »

Bosbessen-amandelcake

Een lekker zoete cake in een taartvorm, met frisse bosbessen, amandelen & een laagje glazuur. Dit recept is voor 8 punten, maar als je veel visite krijgt verdubbel je gewoon het recept & maak je er een hele grote cake van! Ik vind een plaatcake echt superhandig: je hebt met maar één keer werk heel veel gebak, en je hoeft het niet in de koelkast te bewaren. Die zit namelijk meestal stampvol als we een verjaardag vieren, en als er dan ook nog twee of drie taarten bij in moeten... dat past dus niet. En dan is een cake ideaal. Maar omdat je niet altijd heel veel stukken nodig hebt, heb ik deze cake gewoon in een kleine taartvorm gebakken. Dan heb je precies genoeg voor 8 personen. En heb je meer nodig? Doe dan de ingrediënten keer 3 voor een bakplaat van 30 x 40 cm. Wellicht heb je dan 5-10 minuten extra baktijd nodig. Ook lekker plaatgebak:

Lees meer »

Marlenka kakaová

Deze chocoladecake met een vulling van karamel-vanillecrème kwam ik tegen tijdens één van onze vakanties in Slowakije en Hongarije. Het bakken er van is even een klusje, maar dan heb je ook wat! Vooral onze middelste, die gek is op chocoladecake, vond dit gebakje erg lekker. Ingrediënten

Lees meer »

Citroencake

Je zou het niet zeggen, maar dit is huiswerk voor het vak Frans! 🙃 LJ (1e klas VWO) moest met een Frans Youtube filmpje uitvinden hoe je een citroencake 🍋 bakt en vervolgens zelf die cake bakken. Daarna moest hij een (half) Franse receptkaart schrijven met daarbij een foto van zijn zelfgebakken cake. Zulke lessen had ik vroeger nooit, dan was Frans misschien nog leuk geweest, haha! LJ vond het in elk geval ook leuk om te doen, al was er één klein detail niet helemáál goed gegaan: hij was vergeten om de suiker door het beslag te mixen, terwijl hij dat wel keurig in zijn recept had vermeld en het klaar stond op het aanrecht! 😂 De cake smaakte dus nergens naar... al had hij daar samen met zijn broers ook direct een oplossing voor: als de suiker niet IN de cake zit, dan smeer je die gewoon OP een plakje cake! 👍🏼😆Het is maar goed dat de docent de cake niet hoefde te proeven, haha! 

Lees meer »

Semolina notenbrood

Dit brood was zo lekker dat ik 'm bijna helemaal in mijn eentje heb opgegeten! :-) Door de noten die er in zitten is het brood ook zonder beleg al heerlijk. Ingrediënten voor 1 brood

Lees meer »

Marmercake

De jongens hadden zin in wat lekkers mét chocolade. Dus ik bakte een marmercake, want dat kost je maar weinig tijd en moeite.  En het levert hier thuis gegarandeerd 3 tevreden jongens op! :-)Ik maakte de cake dit keer alleen met vanille- en chocoladebeslag, maar walnoten zijn er ook lekker door! Dat recept vind je hier.Ingrediënten voor 1 cake

Lees meer »

Pindakoeken

Deze goudgele, knapperige koekjes zitten bomvol pinda's. Alleen jammer dat je dat aan de bovenkant van de koekjes niet ziet - de volgende keer druk ik nog wat pinda's boven het deeg voor ik de koekjes bak! Daar had ik nu alleen geen pinda's meer voor over. In eerste instantie had ik de helft van het zakje pinda's door het deeg gemengd, maar die verdwenen echt helemaal in het niets. Dus toen heb ik de complete zak pinda's maar door het deeg gedaan. Stukken beter! In pindakoeken moeten lekker veel pinda's zitten, toch?Heb je na het bakken van deze koekjes trek in nog meer koekjes met pinda's? Maak dan ook eens deze pindakoeken met witte chocolade. Die zijn ook veel te lekker! 

Lees meer »

Kano's

Voor mijn verjaardag in september had ik een set ovale bakringen gekregen. En sindsdien had ik steeds maar geen tijd om ze te gebruiken! Dit weekend lukte dat eindelijk en bakte ik er kano's mee. Tip: vet de bakvormen goed in van tevoren, dat was ik vergeten...… en daardoor kwamen er een paar kano's half uit de vormen. Had ik natuurlijk wel kunnen weten, maar na een hele tijd zonder bakken was ik zo blij dat ik weer in de keuken aan de slag was, dat ik de meest voor de hand liggende dingen vergat! Oeps, haha. Over de uitvoering was ik dus niet he-le-maal tevreden. Voor de smaak maakte het niet uit gelukkig.Het recept voor kano's is precies hetzelfde als dat voor pencees of rondo's, alleen de vorm is anders. Met onderstaand recept maak je 6 grote kano's. Ik sneed ze daarna maar door de helft, dat was een beter formaat koek :-)Ingrediënten voor 6 grote kano's

Lees meer »

Bananen brownies

Eerder bakte ik al eens bananen brownies zonder bloem. Die waren goed gelukt, maar ik vond het eigenlijk niet echt brownies: ze smaakten echt substantieel anders. Dit keer bakte ik dus bananen brownies mét bloem. Stukken beter: de jongens vinden ze ook erg lekker! Die heb ik overigens niet verteld dat er bananen in zitten. Je weet het namelijk maar nooit bij hen: ze lustten alle drie bananen, maar als die bananen dan dóór een gerecht zitten en ze weten dat, dan kunnen ze zomaar roepen: "Niet lekker!" En dus heb ik niets gezegd en hebben ze heerlijk brownies gegeten. Ik proef de bananen zelf wel een heel klein beetje, overigens. Maar die smaak overheerst niet. 

Lees meer »

Wil je regelmatig nieuwe recepten in je mail krijgen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief!