Marlenka kakaová

Gepubliceerd op 10 juni 2020 om 16:00

Deze chocoladecake met een vulling van karamel-vanillecrème kwam ik tegen tijdens één van onze vakanties in Slowakije en Hongarije. Het bakken er van is even een klusje, maar dan heb je ook wat! Vooral onze middelste, die gek is op chocoladecake, vond dit gebakje erg lekker. 

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels honing
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout)
  • 3 middelgrote eieren
  • 700 gram bloem
  • 3 eetlepels cacao

Voor de vulling:

  • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 blik gezoete gecondenseerde melk
  • 1 pakje Dr. Oetker Kookpudding Vanille (à  77,5 gram)
  • 500 ml melk 

En verder:

  • Paar eetlepels cacaopoeder

 

En zo maak je het

  1. Dit kun je een dag van tevoren doen: zet het blikje gecondenseerde melk (waar je het etiket vanaf hebt gehaald) in een pan met water, zodat het blikje ruim onder water staat. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag, en laat het water met de deksel op de pan 3 uren rustig koken. Zorg ervoor dat het blikje steeds onder water blijft staan, anders kan het blik ontploffen. Na 3 uren haal je het blik uit de pan en laat je hem afkoelen. 
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  3. Smelt 100 gram boter, 3 eetlepels honing en 300 gram suiker in een pan. Roer er een eetlepel baking soda en theelepel azijn doorheen. Verwarm totdat het mengsel een beetje begint te koken. Meng daarna de eieren er door en roer het mengsel constant, totdat er bruin schuim op komt. Haal dan de pan van het vuur. 
  4. Roer de bloem en de cacao door elkaar. Meng dit daarna door het vloeibare deel van het beslag en kneed dit tot een mooi deeg. 
  5. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol de stukken uit tot 6 even grote lappen, ongeveer zo groot als de bakplaat van je oven. Leg een deeglap op een stuk bakpapier op de de bakplaat en snijd er met een mes een keurige rechthoek van. Laat de afgesneden randjes op de bakplaat liggen; deze bak je mee en heb je straks nog nodig. Prik met een vork op ongeveer 10 plekken gaatjes in het deeg en bak het daarna in 5-7 minuten gaar in de oven. Laat de cakelaag daarna afkoelen buiten de oven en herhaal de stappen hierboven met de andere 5 stukken deeg. 
  6. Breng 500 ml melk aan de kook en roer de mix voor kookpudding er door. Laat de pudding daarna afkoelen. 
  7. Mix de 250 gram roomboter zacht. Mix daarna de gecondenseerde melk (wat nu karamel is geworden) er door. Mix tot slot de afgekoelde pudding er door. 
  8. Leg één cakeplak op een grote plank of groot bord. Besmeer deze met de crème. Leg daarna de volgende cakeplak er op, en besmeer die weer met crème. Ga zo door tot de zesde cakeplak bovenop ligt. Besmeer de cake aan de bovenkant en zijkanten met de overgebleven crème. 
  9. Verkruimel de meegebakken zijkantjes deeg (van stap 5) en strooi de kruimels over de bovenkant en de zijkanten van de cake. 
  10. Bestuif de cake tot slot met wat cacaopoeder. Snijd de cake daarna in vierkantjes of rechthoeken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.