Halušky

Gepubliceerd op 16 augustus 2018 om 16:00

Dit is halušky! Nog nooit van gehoord? Snap ik, had ik ook niet tot vorig jaar. Halušky is het nationale gerecht van Slowakije. In de zomer van 2016 aten we 't in een Slowaaks restaurant. En nu maakte ik 't zelf. Lekker!

Halušky lijkt wel wat op spätzle en gnocchi. Het wordt gemaakt van aardappels & bloem. Daar maak je een deeg van, dat je in kleine stukjes snijdt. Dat kook je kort & serveer je daarna met kaas & spek.

In Slowakije eten ze halušky meestal met spek en bryndza, een schapenkaas die veel op feta lijkt. Dat kon ik niet vinden, dus ik gebruikte gewone feta. En eigenlijk vond ik 't daarmee nog veel lekkerder. De echte Slowaak zal het wel niet met me eens zijn, maar ik geef denk ik toch de voorkeur aan mijn Nederlandse versie van halušky! :-)

Ingrediënten voor 2 personen

 • 500 gram aardappels, geschild
 • 130 gram bloem
 • snuf zout
 • evt. 1-2 eetlepels water
 • evt. 1 ei
 • 150 gram spekjes
 • 100 gram verbrokkelde feta
 • handje verse gesnipperde bieslook

 

En zo maak je 't

 1. Rasp de aardappels zo fijn mogelijk. Hoe fijner, hoe beter! 
 2. Meng de aardappelrasp met de bloem en een snuf zout en kneed het tot een deeg. Voeg eventueel 1-2 eetlepels water of een ei toe. Als je hele natte aardappels hebt is dat waarschijnlijk niet nodig, maar bij droge aardappels heb je wat extra vocht nodig om er een deeg van te kunnen kneden.  
 3. Breng een pan met water aan de kook.
 4. Druk het deeg met je handen plat op een grote snijplank. Snijd het met een scherp mes in zo dun mogelijke repen, en snijd de repen daarna in kleine stukjes. Doe de deegstukjes in de pan met kokend water. 
 5. Kook de halušky in een paar minuten gaar. Als ze boven komen drijven zijn ze klaar. Giet ze dan af. 
 6. Verhit wat olie of boter in een grote wok. Bak de spekjes in een paar minuten knapperig. Schep dan de halušky er door en wok mee totdat alles warm is. Roer 3/4 van de feta door de halušky met spek en bak nog een minuutje mee. 
 7. Verdeel de halušky over 2 borden. Strooi de resterende 1/4 van de feta er over heen en daarna de bieslook. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.