Appel plaatcake

Gepubliceerd op 14 oktober 2017 om 16:00

Ik kreeg een enorme zak vol met appels uit de tuin van de schoonouders van onze gastouder (volgen jullie het nog?). En daarmee maakte ik onder andere deze lekkere appel plaatcake met kaneelsuikercrumble & glazuur. En daarna is 'ie door mijn collega's opgegeten!


Zo'n plaatcake is echt superhandig als je in één keer voor heel veel mensen tegelijk gebak wilt maken. Je kunt namelijk zeker wel 24 stukjes uit deze plaatcake snijden. Ben je lekker snel klaar. En als het niet in één keer op komt, dan kun je de stukjes ook altijd invriezen. Kun je er later ook nog van genieten! 

Ook lekker plaatgebak:


Appelplaatcake162-1.jpg

Ingrediënten voor 18-24 personen

Voor de cake

  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 350 gram kristalsuiker
  • 4 medium eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 390 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 kilo zoetzure appels, bijvoorbeeld Elstar of Goudreinet
  • 4 flinke eetlepels perzik- of abrikozenjam

Voor de suikerkaneel laag

  • 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem (11 gram)
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 11 gram koude roomboter

Voor de roomkaas glazuur

  • 115 gram roomkaas (ik gebruikte een pakje naturel zuivelspread)
  • 110 gram poedersuiker
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • evt. 1-2 theelepels melk
     

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de appels, snijd ze in vieren & haal het klokhuis er uit. Snijd elk partje in schijfjes. Meng de schijfjes in een kom met de jam.
  3. Mix de boter en suiker door elkaar. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Voeg daarna de vanille-extract en het bakpoeder toe en mix goed door elkaar.
  4. Bekleed een bakblik van ca. 33 x 45 cm met bakpapier (daardoor krijg je de cake straks makkelijker uit het blik). Verdeel iets meer dan de helft van het beslag over het blik.
  5. Verdeel de appelschijfjes gelijkmatig over het beslag.
  6. Verdeel de rest van het deeg in klodders over de appel. Er blijven heel veel stukken zonder beslag maar geen paniek: tijdens het bakken komt dat helemaal goed!
  7. Nu ga je de suiker-kaneellaag maken. Meng de basterdsuiker, bloem, kaneel en zout door elkaar. Voeg de koude boter toe en kneed het met schone handen door elkaar, totdat je een kruimelig geheel hebt. Strooi dit over de cake.
  8. Zet de cake in de oven en bak hem in 35-45 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt, zonder dat er nog beslag aan kleeft. Haal de cake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. 
  9. Nu heb je nog één ding te doen: de roomkaas glazuur maken. Verwarm de roomkaas 15-20 seconden in de magnetron, totdat het heel zacht is. Roer daarna de poedersuiker en de vanille-extract er door. Roer er zo nodig nog een beetje melk doorheen, totdat het glazuur vloeibaar genoeg is. Het moet niet té vloeibaar worden.
  10. Verdeel het glazuur in streepjes over de afgekoelde cake. Ik deed het glazuur daarvoor in zo'n ziplock zakje, waar ik een klein puntje van af knipte. Snij daarna de cake in vierkante stukken. Eet smakelijk!
     

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.