Zoete aardappelfriet

Gepubliceerd op 27 juli 2017 om 16:00

Hoi! Dit waren hele lekkere frieten. Ik maakte ze van witte zoete aardappels die ik bakte in de frituurpan. Je kunt ze ook in de oven maken, maar dat duurde mij dit keer veel te lang. Dus ik koos lekker voor de snelle en ook minder gezonde versie. Maar dat laatste kon me vandaag helemaal niks schelen! :-)


Ik had gewoon snel zin in een bord met friet. En in de frituurpan gaat het nou eenmaal wat sneller. Om eerlijk te zijn vind ik gefrituurde frietjes meestal ook een stuk lekkerder (al is deze ovenfriet ook echt heerlijk).

Maar het grootste voordeel van de frituurpan is toch wel dat het een stuk sneller gaat dan bakken in de oven. Als je alleen voor jezelf friet bakt is dat nog wel te doen, maar als je voor 5 man patat moet bakken... dan kies ik voor de frituurpan, haha! 

Zoete-aardappelfriet-62.jpg

Ingrediënten voor 1 portie

 • 2 grote witte zoete aardappels
 • zout, patatkruiden
 • als je ze bakt in de oven: olijfolie


En zo maak je 't

 1. Schiel de zoete aardappels en snijd ze daarna in repen van zo'n 0,5-1 cm dik. 
 2. Doe de frieten in een kom water en laat ze daar een uur in staan. Deze stap hoeft niet persé, als je haast hebt kun je de frieten ook goed schoonspoelen onder de kraan. 
 3. Giet de frieten af en dep ze droog. 

Bakken in de frituurpan:

 1. Verwarm de frituurpan op 160 graden. Frituur de frieten 5 minuten. Laat ze daarna goed uitlekken. 
 2. Verhoog de temperatuur van de frituurpan naar 180 graden. Bak de uitgelekte frieten in zo'n 6-7 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken en strooi er wat zout of patatkruiden over heen.

Bakken in de oven:  

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. 
 2. Besprenkel de frieten met een scheutje olijfolie en strooi er daarna wat zout of patatkruiden overheen. Hussel alles goed door elkaar. 
 3. Verspreid de frieten over de bakplaat en bak ze in 30-40 minuten gaar. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.