Speculaas, taai-taai & banketstaaf

Gepubliceerd op 3 december 2016 om 16:00

Laat pakjesavond maar komen! Wij zitten er klaar voor, met zelfgebakken taai-taai, speculaas & banketstaaf. Het resultaat van een gezellig avondje bakken bij Mannin. Vooral de speculaasjes, die zijn zó lekker! Wat is jullie favoriete Sinterklaas-snoepgoed?


Eerder bakte ik zelf ook al speculaas (zie hier voor het recept). Die waren ook super lekker, maar ik was nog niet zo tevreden over hoe ze er uit zagen. Ik wil dat de speculaasjes hun vorm heel strak houden, en bij mijn speculaasjes waren die na het bakken grotendeels verdwenen. Nou ja, je zag nog wel dat het een molentje was, maar de lijntjes van die molen waren bijna foetsie.

Speculaasbanketstaafentaaitaai34-1.jpg

Ik dacht eerst dat dat aan mijn speculaasrecept lag, maar inmiddels denk ik dat het aan de speculaasmal ligt. De mallen die je nu in de winkels kunt kopen zijn eigenlijk veel te goedkoop: de vorm is er amper in uitgefreesd, dus het is logisch dat je daar na het bakken ook niet zoveel meer van terug ziet. Ik heb trouwens een poosje terug een hele mooie oude speculaasmal op Marktplaats gekocht. Daar ga ik nu binnenkort zéker speculaas in bakken. Ik ben heel benieuwd of dat beter gaat! 

Speculaasbanketstaafentaaitaai23.jpg

Deze speculaasmannetjes en -vrouwtjes bakte ik in een oude mal van Mannin. En die zijn echt véél mooier geworden dan de speculaasjes uit de goedkope, moderne mallen! Dus dat belooft wat voor mijn eigen oude mal. Ik ga echt gauw thuis ook aan de slag! 

Houden jullie van taai-taai? Ik ben er nooit zo'n fan van geweest en om eerlijk te zijn: nog steeds niet. Maar het is wel heel erg leuk om ze te maken, zeker in zulke leuke Sinterklaas- en Zwarte Pietenvormpjes. Die kun je trouwens niet zomaar ergens in een winkel kopen: Mannin vertelde dat ze speciaal zijn ontworpen & gemaakt. Ze vertelt er hier meer over. Daar vind je trouwens ook het recept voor de taai-taai!

Speculaasbanketstaafentaaitaai13.jpg

En we bakten dus ook nog een banketstaaf. Dat is echt super simpel hoor. We maakten de amandelspijs zelf met amandelmeel, suiker, citroenrasp en ei, maar je kunt ook een pakje kant-en-klare amandelspijs mengen met wat ei. Een paar plakjes bladerdeeg er om heen, bestrijken met wat geklutst ei en that's all. 

Speculaasbanketstaafentaaitaai20.jpg

Super simpel dus, maar ook super lekker! :-) De mannen thuis zijn er trouwens niet dol op, zo'n banketstaaf. Ik vind 'm heerlijk! Het recept van Mannin vind je hier.

Speculaasbanketstaafentaaitaai7.jpg
 
Wij zijn er in elk geval helemaal klaar voor. Morgenmiddag vieren we pakjesavond (nou ja, pakjesmiddag kan ik beter zeggen). Sinterklaasje, kom maar binnen met uw knecht...! :-) 

Fijne avond allemaal!
X Syts

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.