Zuurdesem stokbrood

Gepubliceerd op 4 december 2016 om 16:00

Stokbrood! Gemaakt met zuurdesem, dus zonder gist. Dat betekent dat het lang heeft staan rijzen, waardoor het brood heel veel smaak heeft gekregen. Zo lekker!


Van mijn collega's kreeg ik laatst een mooie bakmal voor stokbroden, nog voor mijn verjaardag. Eerder had ik van hen al het boek 'Hoe bak ik zuurdesembrood' gekregen (zie hier voor dat boek & de andere bakboeken die bij mij in de kast staan). En dus wilde ik meteen aan de slag, dat snappen jullie wel!

Stokbrood moest het worden & om precies te zijn zuurdesem stokbrood. In mijn nieuw gekregen boek stond een recept voor desem stokbroden, waarbij een heel andere methode werd gebruikt dan ik gewend ben. Voor deze stokbroden maak je de dag vooraf een voorgisting; en het deeg dat je een dag later maakt hoeft vervolgens veel korter te rijzen dan ik mijn desembroden meestal laat rijzen. Ik vroeg me dus af of dat wel goed zou gaan - maar je ziet het, de stokbroden zijn prachtig gerezen & ze smaakten heerlijk!

Zuurdesemstokbrood21-1.jpg

Ingrediënten voor 3 stokbroden

Voor de voorgisting

Voor de stokbroden

 • de voorgisting
 • 300 gram tarwebloem
 • 2 theelepels zout
 • 150 ml warm water


En zo maak je ze

 1. Maak de voorgisting: roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Dek de kom af & laat 24 uur bij kamertemperatuur staan, totdat het borrelt.
 2. Meng een dag later de bloem en zout in een grote kom door elkaar. Doe het warme water en de voorgisting er bij. Kneed het kort met je handen, tot je een plakkerig samenhangend deeg hebt.
 3. Dek het deeg af en laat tien minuten bij kamertemperatuur staan. Kneed het deeg na 10 minuten tien keer. Dek het deeg weer af en laat opnieuw 10 minuten staan. Herhaal dit drie keer.
 4. Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen.
 5. Bestuif je werkblad en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in drie even grote stukken.
 6. Druk elk stuk deeg uit tot een platte, ovale vorm. Trek de zijkanten van elk deegstuk wat uit en vouw die vervolgens naar het midden van het deeg. Trek daarna de lange zijden van het deeg aan en vouw die naar het midden. Doe dat ook met de andere lange zijde van het deeg. Herhaal dit tot het deeg een mooie langwerpige vorm heeft.
 7. Leg alle drie langwerpige stukken deeg met de naad naar beneden, dek af met een theedoek en laat ze een kwartier rusten.
 8. Rol de drie stukken deeg met je handen uit tot drie stokbroden die ongeveer even lang zijn als je bakplaat.
 9. Leg de stokbroden met de naad naar beneden op de bakplaat. Ik gebruikte hiervoor een speciale stokbroodmal. Dek af met een theedoek en laat de broden bij kamertemperatuur 60-90 minuten rijzen, totdat ze twee keer zo groot zijn.
 10. Leg de stokbroden 30 minuten in de koelkast.
 11. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden. Zet onderin de oven een lege braadslede.
 12. Haal de stokbroden na een half uur uit de koelkast en maak er met een scherp mes of een bread lame inkervingen in.
 13. Zet de broden in de oven, giet een kopje koud water in de braadslede en bak de stokbroden in 20-25 minuten goudbruin. Ze zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat de broden afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.