Brioche

Gepubliceerd op 19 juli 2016 om 17:00

Met een brioche bij het ontbijt of de lunch raak ik meteen al in de vakantiestemming. Dit Franse, luchtige en licht zoete brood rúikt gewoon naar de zomer!


Een brioche is een zacht, zoet witbrood & komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het heeft wel wat van een cake, zo luchtig is het. Het is anders dan een 'gewoon' brood, want voor een brioche gebruik je suiker, eieren en roomboter. Een heel rijk brood dus!

Jullie weten inmiddels al wel dat onze middelste zoon gek is op witbrood. Hij stond dus ook dit keer weer héél erg ongeduldig te wachten in de keuken. "Gaan we nou eindelijk lunchen, mem?" vroeg hij minstens drie keer - ik bakte deze brioche op een zaterdagmiddag tegen lunchtijd. Het duurde hem allemaal veel te lang! Zijn wachten werd uiteindelijk gelukkig beloond: een lekker zacht en luxe witbrood, helemaal zijn smaak!  

Brioche55-1.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 500 gram tarwebloem
 • 8 gram zout
 • 60 gram suiker
 • 20 gram instant gist
 • 120 ml lauwwarme halfvolle melk
 • 4 middelgrote eieren
 • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 middelgroot ei
 • een snufje zout


En zo maak je 'm 

 1. Roer de bloem, zout en suiker door elkaar.
 2. Meng de gist met de melk en roer goed door elkaar. Kluts de 4 eieren en voeg die toe aan de gist en melk.
 3. Doe het bloemmengsel bij de ei, melk en gist. Meng dit goed door elkaar tot een plakkerig deeg. Dek de kom met het deeg af met plastic en laat 10 minuten staan.
 4. Kneed het deeg na 10 minuten heel kort (1-2 minuten), dek de kom weer af en laat 10 minuten staan.
 5. Kneed het deeg opnieuw heel kort (1-2 minuten), dek de kom weer af en laat 10 minuten staan.
 6. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed die door het deeg, totdat de boter is opgenomen. Dek de kom af en zet het deeg 1 uur in de koelkast.
 7. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Leg het deeg er op en druk met je hand de lucht er uit. Verdeel het deeg daarna in drie even grote stukken en bol die op tot drie ronde ballen.
 8. Vet een broodbakvorm in met bakspray of zonnebloemolie en leg de drie deegballen er in (met de naad naar onderen). Dek de vorm af met plastic en laat het deeg 30-45 minuten rijzen, totdat het deeg ongeveer 2x zo groot is.
 9. Verwarm de oven voor op 200 graden, met een lege braadslee onderin de oven.
 10. Kluts het laatste ei met een snuf zout en bestrijk het gerezen deeg hiermee. Knip daarna met een schaar elke deegbal in.
 11. Zet de brioche in de oven, vul de braadslede met een kopje koud water (dit zorgt voor stoom) en bak de brioche in ongeveer 45-50 minuten gaar. Het brood is gaar als de kerntemperatuur 95 graden is of als het brood hol klinkt als je op de bodem klopt. Houd tijdens het bakken de kleur van de brioche goed in de gaten: ik bedekte 'm na 10 minuten al met een stuk aluminiumfolie. Leg de brioche op een rooster en laat 'm afkoelen.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.


Bron: Hoe bak ik brood, Emmanuel Hadjiandreou.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.