Wit vloerbrood

Gepubliceerd op 3 juni 2016 om 17:00

Simpel om te maken en altijd goed: een lekker zacht wit vloerbrood. 't Leuke van een vloerbrood is dat je er qua vorm alle kanten mee op kunt. Rond, ovaal, met een gat in het midden: het kan allemaal!


Ik was eigenlijk van plan om er met een bread lame (een heel scherp mesje om het brood mee in te snijden) een mooi patroon in te kerven. Maar ik was zo druk bezig dat ik dat helemaal vergat. Ik had 't brood al in de oven staan toen ik er weer aan dacht! En omdat ik helemaal geen kerven in het brood had gemaakt, was ik bang dat er tijdens het bakken zomaar ergens een scheur in 't brood zou ontstaan. Maar dat viel gelukkig 100% mee: de bovenkant bleef gewoon mooi glad.

Wit-vloerbrood-18-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 500 gram tarwebloem (ik gebruikte Franse tarwebloem type 55)
 • 9 gram zout
 • 7 gram droge gist (1 zakje)
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 300 ml handwarm water


En zo maak je het

 1. Doe de bloem en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Voeg de olie en het water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig! 10-15 minuten kneden in de standmixer kan ook. 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Bestuif een rijsmandje met bloem. 
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Bol het deeg met de hand op tot een ronde of ovale deegbal. Leg het deeg met de naad naar boven in het rijsmandje. Dek af met plastic (ik doe het mandje meestal in een grote pedaalemmerzak) en laat het deeg bij kamertemperatuur nogmaals een uur rijzen. 
 6. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 7. Keer het rijsmandje om op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 8. Bak het brood in 30 minuten gaar, totdat de kerntemperatuur 95 graden is of (als je geen kernthermometer hebt) het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.