Havermout rozijnen koekjes

Gepubliceerd op 3 mei 2016 om 17:00

Koekjes! Het was al veel te lang geleden dat ik die had gebakken. Hoog tijd dus om de keuken in te duiken & deze lekkere havermout rozijnen koekjes te maken.


Voor de verandering een keertje géén chocoladekoekjes! :-) Die bak ik al zo vaak namelijk. En havermout rozijnen koekjes stonden al langere tijd op mijn baklijstje, ook al dacht ik eigenlijk dat ik ze niet zo lekker zou vinden. Ik ben niet echt dol op krentenbrood namelijk. Al ben ik wel gek op rozijnen trouwens. En brood. En havermout.

Maar goed. Havermout rozijnen koekjes dus. En weet je? Ze zijn echt super lekker! Ha, ik ben er nog steeds verbaasd over. De koeken hebben een knapperig randje (vooral als ze net vers uit de oven komen), maar zijn van binnen vrij zacht. Lekkerrrrrr! Ik mis de chocolade er niet eens in. En dat zegt wel wat, hoor!  

Voor deze koekjes gebruikte ik trouwens geen gewone roomboter, maar Crisco shortening. Dat zag ik vaak in Amerikaanse recepten, maar ik had er zelf nog nooit mee gebakken, Dat moest ik dus hoognodig eens testen. 

Crisco shortening is een plantaardige vet dat geurloos en vrijwel smaakloos is. In tegenstelling tot boter en margarine bevat Crisco geen water, en het heeft een hoger smeltpunt. Je kunt Crisco gebruiken in plaats van boter (dat is bijvoorbeeld handig als je géén roombotersmaak wilt), maar je kunt er ook heel goed botercrème mee maken. Het wordt ook vaak gebruikt om te voorkomen dat fondant of marsepein aan je werkblad blijft plakken, of om uitstekers en bakvormen mee in te vetten.

Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen. Het is wel vrij prijzig!  Ik denk dat je deze koekjes ook prima met gewone roomboter kunt bakken. Dat heb ik zelf niet getest nu, dus je moet even kijken of de koekjes dan een even lange baktijd nodig hebben.

Havermoutrozijnenkoekjes22-2.jpg

Ingrediënten voor 10 koeken

  • 45 gram Crisco shortening
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 15 gram kristalsuiker
  • 1 klein ei
  • 25 ml halfvolle melk
  • 1/3 theelepel vanille-extract
  • 90 gram bloem
  • 45 gram havermout
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf nootmuskaat
  • 75 gram rozijnen


En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de Crisco, basterdsuiker, kristalsuiker, het ei, de melk en de vanille-extract tot een romige massa.
  3. Voeg de bloem, havermout, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat toe en mix alles goed door elkaar. 
  4. Spatel de rozijnen door het beslag.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag in 10 even grote hoopjes op de bakplaat. 
  6. Bak de koekjes in 13-15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. De koeken zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden tijdens het afkoelen vanzelf steviger - al worden het geen knapperige koeken! 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.