Waldkorn vloerbrood

Gepubliceerd op 26 april 2016 om 17:00

Hoi! Ik had weer eens wat nieuws: een rond deegrijsmandje. Niet noodzakelijk, maar wél leuk: dan kun je van die mooie randen in je brood maken! Ik maakte er een waldkorn vloerbrood mee.

En dat brood smaakte prima! Wij zijn gek op waldkorn brood en dat bak ik dus ook met regelmaat (zoals bijvoorbeeld dit waldkorn desembrood of dit korn desembrood).

Ik was alleen iéts te enthousiast met het bestuiven van het deegrijsmandje: vanaf de zijkant gezien valt het nog wel mee, maar als je het brood van boven bekijkt lijkt het eerder een witbrood, haha! De volgende keer ietsjes minder meel in het mandje... :-)

Waldkornvloerbrood37-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 500 gram waldkorn meel
 • 8 gram zout
 • 7 gram instant gist
 • 300 ml  handwarm water
 • 1 eetlepel olijfolie
 • een beetje roggemeel om te bestuiven

 

En zo maak je het

 1. Doe het meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar en voeg dan de gist toe. Mix dat met de garde door het meel heen.
 2. Doe het water en de olijfolie in de kom van je standmixer en doe daarna het meel er bij. Kneed het deeg in 15 minuten op de middelste stand tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Met de hand kneden kan natuurlijk ook! 
 3. Maak een bal van het deeg, leg dit in een met wat zonnebloemolie ingevette kom en laat het deeg bij kamertemperatuur ca. 1 uur rijzen, tot het 2x zo groot is.
 4. Vet je werkblad in en leg het deeg daarop. Druk de lucht uit het deeg en bol het daarna op tot een ronde bal.
 5. Bestuif een deegrijsmandje met wat roggemeel. Leg de deegbal in het mandje en laat het bij kamertemperatuur 60-75 minuten rijzen, tot het bijna twee keer zo groot is. 
 6. Verwarm de oven voor op 230 graden. Verwarm een lege (metalen) braadslede mee onderin de oven.
 7. Draai het rijsmandje voorzichtig om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het deeg in met een scherp mes of bread lame. 
 8. Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje koud water in de braadslede die al onderin de oven stond. Bak het brood in 30 minuten gaar in de oven. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.