Zuurdesem flammkuchen met appel & rode ui

Gepubliceerd op 1 april 2016 om 17:00

Het is tijd voor pizza! Dit keer een Duitse flammkuchen met appel & rode ui. Het brooddeeg maakte ik met zuurdesem, maar je kunt ook gewoon pizzadeeg gebruiken.

Een flammkuchen (of tarte flambée) is een Duits soort pizza: een dunne bodem van brooddeeg, belegd met crème fraîche, uien en spekreepjes. Maar met dat beleg wordt tegenwoordig steeds meer gevarieerd. 

En dat deed ik natuurlijk ook, want als vegetariër hoef ik geen spekreepjes. Dus ik verving het spek door appel. Lekker! En vind je de kleuren niet prachtig? Die paarse uienringen met de geel-rode appeltjes...

Ik moet alleen nog wat werken aan mijn vaardigheden om een echt rónde pizza te maken. Dat ging op mijn werkblad trouwens heel aardig, maar toen ik het deeg naar de bakplaat verplaatste vervormde hij helemaal... Nou ja. Voor de smaak maakte het niet uit! 

Zuurdesemflammkuchenappelui12-2.jpg

Ingrediënten voor 2-3 pizza's

 • 275 gram actieve zuurdesemstarter
 • 120 ml warm water
 • 325 gram bloem
 • 1 theelepel zout

Voor de topping:

 • 3 eetlepel crème fraîche
 • 1,5 eetlepel zure room
 • 2-3 kleine appels, in dunne partjes
 • 2 kleine rode uien, in halve ringen 
 • handje geraspte Parmezaanse kaas

 

En zo maak je het

 1. Meng het water met de zuurdesemstarter.
 2. Roer het zout door de bloem. Voeg daarna het zuurdesemmengsel er aan toe en kneed met je hand tot een soepele deegbal. 
 3. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en dek die af met plastic. Laat het deeg 10 minuten staan.
 4. Kneed het deeg kort met de hand (5-6 keer) en laat dan weer 10 minuten staan. Herhaal deze stap nog eenmaal.
 5. Laat het deeg bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het verdubbeld is. Of zet het deeg 's avonds in de koelkast en laat het daar langzaam rijzen. Haal het deeg de volgende dag 1-2 uur voordat je de pizza's wilt gaan bakken uit de koelkast en laat het die tijd bij kamertemperatuur rijzen.
 6. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Vet je werkblad in met zonnebloemolie. Verdeel het deeg in twee of drie ronde deegballen (afhankelijk van hoeveel pizza's je er mee wilt gaan maken), bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol elke bal daarna met een deegroller uit tot een ronde lap. Leg de deeglap op de bakplaat.
 8. Meng de crème fraîche met de zure room en smeer dit op de pizza's. Leg de appelschijfjes er op en strooi de Parmezaanse kaas er over heen.
 9. Bak de pizza's in 15-18 minuten gaar in de oven. 


Het recept en meer foto's vind je hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.