Suikervrij: dag 7 (chocola! & de conclusie)

Gepubliceerd op 6 maart 2016 om 19:03

De laatste suikervrije dag. Met chocolade! Het is gelukt :-) Mijn conclusie na 7 dagen zonder suiker: suikervrije maaltijden zijn prima te doen, tussendoortjes zonder suiker zijn moeilijk te vinden & vét duur, en na een week merk je eigenlijk nog geen verschil.

Hoe ging de laatste suikervrije dag? Op zich prima. Ontbijt met yoghurt & muesli. Tussendoor een schaaltje fruit. Mijn lunch bestond uit korn boterhammen met bieslook zuivelspread & sla, en een rijstwafel met appelstroop. 's Middags maakte ik een lange fietstocht door de Friese weilanden (heerlijk!) en vergat ik om iets te eten. En ons avondeten bestond uit 'dronken bonen', een kapucijnerschotel. Dat was lekker, dus het recept volgt binnenkort!

O, en niet geheel en al onbelangrijk: er was chocolade!!! Bij de Jumbo vond ik een biologische superfood eko enorm verantwoorde pure chocoladereep. Met een beetje kokosnootsuiker. Dat heb ik in de winkel gegoogled en dat blijkt ongeraffineerde suiker te zijn, dus ik keurde het goed. Hoera! Overigens was het een hele kleine reep (45 gram) en vet duur (meer dan 2 euro). En als je denkt dat zo'n ecologische superreep minder calorieën bevat: gewoon 530 kcal per 100 gram. Jammerrrr dus. ;-)

Het smaakt trouwens totaal anders dan een gewone chocoladereep met suiker en boter. Het is véél sterker van smaak - als je niet van gewone pure chocolade houdt, dan vind je dit al helemaal niet lekker, denk ik. Aan één klein blokje heb je wel genoeg. En dat is maar goed ook trouwens, want a. het is dus vet duur, en b. één blokje is beter voor de lijn dan de hele reep (zelfs al is-ie maar 45 gram). Dusss. 

Suikervrijechocolade4-1.jpg

Deze laatste dag was gemakkelijker dan dag 5 en 6. Toen had ik echt enorm veel zin in iets lekkers. Wat we dus niet hadden. Of nou ja, we hadden best lekkere dingen in huis, maar dat was allemaal met suiker & dat mocht ik dus niet eten. Best lastig. Maar we hebben het overleefd. En vandaag ging dus stukken beter. Wat zeg ik? Véél beter. De beste dag van de week, denk ik. 

Conclusie
En dan nu: de conclusie. Hoe was dat nou, 7 dagen zonder geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen?

  • Ontbijt, lunch en avondeten: het is soms even zoeken en goed opletten, maar dit is in principe prima te doen. Waar je vooral op moet letten zijn de kant-en-klare potten en pakjes met sauzen. Daar zit echt al-le-maal suiker in. Je moet vooral goed etiketten lezen en de suikervrije varianten er tussen uit pikken. Want die zijn er best (phew!) en je kunt er heerlijk mee koken. O ja als je vooral graag hagelslag, chocopasta of pindakaas op brood eet heb je wel een probleem ;-)
  • Tussendoortjes: dat is dus écht niet te doen. Fruit, een rijstwafel, wat noten of rozijnen. Groente natuurlijk. Maar verder: koekjes en cake zonder suiker vind je niet in een gewone winkel, laat staan snoepjes of chocolade, dus dan moet je of naar een speciale winkel (duuuuuurrrrr!) of zelf maken. Dat laatste kost tijd (moet je hebben) en je hebt er vaak duurdere ingrediënten voor nodig. En wat ik vooral mis: een lekker sapje zonder suiker. Wat was ik de thee, water en melk zat!! 
  • Merkte ik verschil? Om eerlijk te zijn: nee, niet echt. Ik sliep een aantal nachten beter, maar ook een aantal nachten minder (al kwam dat ook door migraine en zieke kinderen). Kwam die migraine doordat ik geen suiker at? Zou kunnen, maar ik heb minstens 1 à 2x per maand migraine & dat komt vooral door hormonen. Dus zeg het maar. Meerdere mensen gaven trouwens al aan dat 1 week eigenlijk te kort is om echt verschil te merken en ik denk dat dat inderdaad zo is. 

Dus, samenvattend: suikervrije maaltijden zijn prima te doen, tussendoortjes zonder suiker zijn moeilijk te vinden & vét duur, en na een week merk je eigenlijk nog geen verschil.

Dus, wat zeggen jullie er van? Nog een weekje door gaan? Ik neig er wel naar. Of zal ik eerst een glaasje fris met een chocolade paaseitje eten? :-) Nee, zonder gekheid: ik ga nog een week door met testen denk ik. Ik houd jullie op de hoogte. Niet meer dagelijks zoals afgelopen week, maar gewoon na 7 dagen weer een update. En tussendoor deel ik weer lekkere recepten. Ook een paar met suiker trouwens, die had ik nog klaar staan om met jullie te delen! :-) 

Groetjes! Sytske

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.