Meergranen desembrood

Gepubliceerd op 1 januari 2016 om 15:55

Mijn allereerste zuurdesembrood! Wat was ik blij toen dit meergranenbrood puntgaaf uit de oven kwam. Klein dansje door de keuken :-) Dit is een vrij stevig brood met een heerlijke, volle smaak.

Misschien denk je dat dit brood zuur smaakt omdat het een zuurdesembrood is: dat wil zeggen dat het niet is gemaakt met gist, maar met zuur geworden deeg. Maar dat betekent niet dat het brood ook zuur smaakt: dat is namelijk niet het geval. Het is wel een wat steviger brood dan ons gewone tarwebrood. Dat komt omdat gist een brood meer volume geeft dan zuurdesem. Het lijkt wel wat op zo'n Frans vloerbrood, vind je ook niet?

Om een zuurdesembrood te maken heb je dus in plaats van gist een zuurdesemstarter nodig. Als je eenmaal een goede starter hebt die je goed 'onderhoudt', kun je 'm eindeloos lang gebruiken. En op zich is het helemaal niet zo lastig om een starter te maken, maar de eerste keer mislukte bij mij (zie hier).

Gelukkig leverde poging twee wel een actieve starter op. En daarmee bakte ik dus dit brood. Vandaar mijn grote voldoening dat al die weken 'ploeteren' voor een goede starter uiteindelijk zo'n mooi en lekker brood heeft opgeleverd. En reken maar op meer desembroden de komende tijd. Ik heb de smaak te pakken! :-)

Het recept vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.