Zuurdesemstarter

Gepubliceerd op 1 januari 2016 om 12:38

Eerder probeerde ik al een zuurdesemstarter te maken (en dat ging mis). Maar nu is het gelukt! Met een zuurdesemstarter kun je heerlijke desembroden bakken zonder gist toe te voegen.

Een zuurdesembrood is een brood waarvoor je een zuur deeg gebruikt in plaats van gist. Het kost je een paar dagen tijd om zo'n 'zuurdesemstarter' te maken, maar als je die eenmaal hebt kun je er eindeloos heerlijk brood mee bakken. 

Zuurdesembroden worden al eeuwenlang gemaakt. Ze hebben een volle, rijpe smaak en zijn wat steviger dan gistbrood: gist geeft meer volume aan een brood. Een desembrood heeft een wat langere rijstijd. Er zitten geen kunstmatige toevoegingen in.

De basis van een desembrood is een zuurdesem, dat eigenlijk niets anders is dan bloem gemengd met water. Dat laat je een paar dagen staan, en dan gaat het deeg op een natuurlijke manier gisten: er ontstaat een 'microflora' van bacteriën en gisten. Daardoor gaat het beslag opborrelen; het ruikt een beetje friszuur. Ik vind het zelf wel lekker ruiken; maar anderen vinden het juist stinken. Na een paar dagen voedt je de desem met wat nieuwe bloem en water. Dit herhaal je een paar keer. 

Na een aantal dagen heb je een desemstarter waarmee je zuurdesembrood kunt gaan bakken: je voegt dan wat zuurdesem toe aan het brooddeeg, waardoor het deeg gaat rijzen.

Het recept voor een zuurdesemstarter vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.