Poffertjes (met gist)

Gepubliceerd op 6 maart 2019 om 16:00

Wij hebben EINDELIJK een poffertjespan! Eén van onze jongens is gek op poffertjes en vraagt er steeds om, maar zonder pan is het lastig bakken natuurlijk. Ik vond eindelijk eentje die ook op een keramische kookplaat kan, dus wij kunnen nu poffertjes eten!

Ik dacht eigenlijk dat het beslag voor poffertjes hetzelfde is als pannenkoekenbeslag, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Volgens de officiële recepten bestaat poffertjesbeslag voor de helft uit bloem en voor de andere helft uit boekweitmeel. Dat laatste had ik niet meer in huis, dus ik heb er maar 100% bloem van gemaakt. 

En dan kun je ook nog kiezen uit recepten met gist (waarbij het beslag een uur moet rijzen), en recepten zónder. Ik heb nu beslag met gist gemaakt. De volgende keer probeer ik 't zonder gist; dat is in elk geval een stuk sneller klaar!  

Het poffertjes bakken ging heel makkelijk; ook de allereerste portie lukte perfect. Ik had vooraf de nieuwe pan eerst goed ingebrand met boter, zodat hij al lekker vettig was en de poffertjes dus niet aanbakten of bleven plakken. 

Ingrediënten voor 4 porties van 19 poffertjes

 • 250 gram bloem
 • snuf zout
 • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
 • 7 gram droge gist
 • 300 ml lauwe melk
 • 2 middelgrote eieren
 • bakboter of roomboter

En zo maak je ze

 1. Roer de bloem, zout en suiker door elkaar. Mix daarna de gist er door. Roer vervolgens de melk en eieren er door tot je een glad beslag hebt. 
 2. Dek de kom af en laat het beslag 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 3. Zet de poffertjes pan op het vuur (of de kookplaat) en maak 'm goed heet. Vet alle kuiltjes in met een beetje boter. Doe dit steeds weer voordat je er nieuw beslag in giet. 
 4. Schep met een eetlepel in elk kuiltje een beetje beslag; zorg er voor dat de kuiltjes maximaal voor 2/3 met beslag zijn gevuld. 
 5. Bak de poffertjes in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.