Hot cross buns

Gepubliceerd op 31 maart 2018 om 16:00

Hot cross buns! ~ Het bakken van deze zoete broodjes stond al een hele tijd op mijn nog-te-bakken-lijstje. Hot cross buns zijn namelijk Paasbroodjes, en laat Pasen nou net mijn favoriete christelijke feest zijn (ja, mooier nog dan kerst). Dit weekend maakte ik eindelijk deze lekkere, zachte broodjes. 

Een hot cross bun is een zoet gekruid broodje met krenten of rozijnen en een kruis op de bovenkant. De broodjes worden warm gegeten op Goede Vrijdag, onder andere in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Ik heb ze hier zelf nog nooit in een supermarkt zien liggen, jullie wel?

Met Pasen vieren we dat Jezus als straf voor ónze zonden aan het kruis stierf. En daar bleef het niet bij, want na 3 dagen stond Hij weer op uit de dood! Elk jaar opnieuw vind ik dat weer indrukwekkend, dat Jezus zichzelf opofferde voor ons. 

De hot cross buns geven het einde van de 40-dagentijd aan (de 40 dagen die vooraf gaan aan Pasen). Het kruis op het broodje verwijst naar de kruisiging van Jezus, en de kruiden staan symbool voor de specerijen die werden gebruikt voor het balsemen van het lichaam van Jezus. Mooi toch, zo'n broodje met een heel verhaal er aan?

In de broodjes horen officieel ook rozijnen of krenten te zitten. Ik liet ze weg, omdat mijn mannen daar niet zo van houden. In het recept hieronder heb ik de rozijnen wel vermeld. 

Ingrediënten voor 8 broodjes

 • 180 ml lauwe melk
 • 50 gram suiker
 • 4 gram droge gist (ongeveer 1/2 eetlepel)
 • 350 gram bloem
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 middelgroot ei
 • 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 35 gram rozijnen

Voor het witte kruis:

 • 45 gram bloem
 • 60 ml water

Voor de siroopglazuur:

 • 65 ml water
 • 55 gram suiker

 

En zo maak je ze

 1. Roer de melk, suiker en gist door elkaar en laat het mengsel 10 minuten staan. 
 2. Mix de bloem, zout, nootmuskaat en kaneel.
 3. Doe het gistmengsel, de boter en het ei bij het bloemmengsel en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan de kom blijft plakken. Kneed op het laatst de rozijnen er door heen (ik liet ze trouwens weg dit keer - kan ook). 
 4. Doe het deeg in een ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
 5. Stort het deeg op je werkblad en druk met platte handen de lucht er uit. Het is het makkelijkst als je het deeg plat drukt tot een ronde deeglap, voor de volgende stap.
 6. Verdeel het deeg in 8 even grote stukken. Als je bij stap 5 een ronde deeglap hebt gemaakt, kun je het deeg gewoon als een pizza in 8 punten snijden. 
 7. Bol elk stukje deeg op tot een mooie bol. Leg die met de 'naad' naar beneden in een licht ingevette ovenschaal. Dek de schaal af met plastic en laat het deeg 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
 8. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. 
 9. Roer de bloem en het water dat je nodig hebt voor de witte kruizen door elkaar. Doe het beslag daarna in een spuitzak met een ronde spuitmond. Dat is even een geklieder want het beslag is behoorlijk vloeibaar! Spuit met de spuitzak op elk gerezen deegballetje een kruis. 
 10. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de broodjes in 20-25 minuten goudbruin. 
 11. Breng tijdens het bakken het water en de suiker voor de siroopglazuur in een pannetje op laag vuur aan de kook. Laat zachtjes doorkoken tot de siroop wat dikker wordt.
 12. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk de hete broodjes direct met de warme siroop. Herhaal dit daarna meteen 2 of 3 keer. Laat de broodjes daarna afkoelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.