Chocolate chip koekjes met zuurdesem

Gepubliceerd op 18 maart 2018 om 16:00

Chocolade koekjes! Daar kun je er nóóit teveel van in huis hebben... :-) Bij ons thuis zijn het met stip de favoriete koekjes, welke variant ik ook maak. Deze chocolate chip koekjes bakte ik met zuurdesem - en nee, daar worden ze niet zuur van. Ze zijn zo lekker dat je er van door blijft eten!


Waarschijnlijk hebben jullie niet allemaal een zuurdesemstarter in huis. Ik bak er heel vaak brood mee - de zuurdesemstarter gebruik ik daarbij in plaats van gist en zorgt er voor dat het brood gaat rijzen. Zo'n starter moet je regelmatig 'voeden' met meel en water, zodat hij actief blijft. Maar daardoor krijg je steeds meer starter... soms meer dan je nodig hebt voor het bakken van brood!

En dan ga ik er dus andere dingen mee bakken: pannenkoeken, wafels, brownies, en nu dus deze chocolade koekjes. Zo lekker! Ik houd echt van zuurdesem... :-) Maar goed. Als je geen zuurdesem hebt, en wel chocoladekoekjes wilt bakken: dan staat hier een ander heel erg lekker koekjesrecept met chocolade voor je!

Chocolatechipkoekjesmetzuurdesem722-1.jpg

Ingrediënten voor 20 koekjes

 • 55 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 middelgroot ei
 • 100 gram ongevoede zuurdesemstarter
 • 1/2 theelepel vanille-aroma
 • 200 gram bloem
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 1/8 theelepel bakpoeder
 • 1/8 theelepel baking soda
 • 1/4 theelepel zout
 • 150 gram pure chocolade en/of melkchocolade, in kleine blokjes

 

En zo maak je ze

 1. Mix de boter en het ei door elkaar. Mix daarna de zuurdesemstarter en vanille-aroma er door heen. 
 2. Roer de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar. Doe dit bij het natte mengel en kneed het kort tot je een glad deeg hebt. 
 3. Meng de chocoladeblokjes door het deeg.
 4. Zet het deeg een uur in de koelkast om wat steviger te worden. Daardoor lopen de koekjes tijdens het bakken minder uit. 
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 6. Maak met je handen 20 even grote balletjes van het deeg. Leg ze op de bakplaat, schuif die in de oven en bak de koekjes in 17 minuten gaar.
 7. Laat de koekjes 5-10 minuten afkoelen op de bakplaat - ze zijn namelijk heel zacht als ze uit de oven komen. Laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster. Het duurt wel eventjes voor de chocoladebrokken weer helemaal zijn gestold. Als je zo lang niet kunt wachten: een koekje met nog zachte chocolade er in is óók erg lekker! :-) Als de koekjes zijn afgekoeld, zijn ze van buiten lekker knapperig en van binnen een beetje zacht.  

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda Pietersen
6 jaar geleden

Heerlijk. Ik heb ze iets kleiner gemaakt en geen balletjes van gemaakt, maar een kleine vorm ijsbolletjestang gebruikt.