Suikerbrood

Gepubliceerd op 23 januari 2018 om 16:00

Het is maar goed dat wij zulke grote ovens hebben... dan kunnen er tenminste meerdere suikerbroden tegelijk in! Nu stonden er twee suikerbroden in, voor twee inmiddels oud-collega's. Al had ik er eigenlijk 3 moeten maken. Er werd hier thuis namelijk luidkeels gemopperd, dat er niet ook eentje voor ons bij zat... oeps! Volgende keer maar wél nog eentje extra er bij maken. Past toch wel in de oven... :-)Suikerbrood3322-4.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 350 gram tarwebloem (het liefst goede bloem van de molen, daarmee rijst het brood het beste. Een goed alternatief dat in veel supermarkten te koop is, is bloem voor witbrood, merk Soubry, een groen pak van 2 kilo.)
 • 10 gram witte basterdsuiker
 • 7 gram zout (1 theelepel)
 • 12 gram instantgist
 • 150 ml halfvolle melk
 • 20 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 50 gram geklutst ei (= 1 middelgroot ei) + een beetje extra geklutst ei om het brood mee te bestrijken
 • 2 eetlepels gembersiroop + een beetje extra om het brood mee te bestrijken
 • 190-200 gram greinsuiker/parelsuiker (te koop bij o.a. de Welkoop)
 • 1 theelepel kaneel
 • extra roomboter om het bakblik mee in te vetten
 • een paar eetlepels kristalsuiker
 • 50 gram greinsuiker voor onderin het bakblik

 

En zo maak je 'm

 1. Doe de bloem in een kom. Roer de basterdsuiker en het zout er met een garde door heen. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals met de garde door elkaar.
 2. Doe de melk, roomboter, ei en gembersiroop bij de bloem. Kneed met je handen in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat niet meer plakt. 
 3. Vet een kom in met wat zonnebloemolie. Leg de deegbal er in, draai hem er even in rond & dek de kom af met plastic. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 
 4. Vet ondertussen een cake- of broodblik van ongeveer 25 cm. lang in met een dikke laag roomboter. Niet te zuinig zijn! Bestrooi het ingesmeerde blik met een paar eetlepels kristalsuiker en schud het blik heen en weer tot de suiker aan alle kanten zit. Strooi de 50 gram greinsuiker op de bodem van het bakblik. Zet het blik daarna in de koelkast om de boter op te laten stijven.
 5. Verwarm de oven voor op 175 graden.  
 6. Kneed het gerezen deeg heel even door en meng met je handen 150 gram greinsuiker en de kaneel er door heen (de resterende 40-50 gram greinsuiker strooi je straks bovenop het brood). Maak een rol die ongeveer net zo lang is als het bakblik en leg het daarna in het blik. Dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur 15-20 minuten rijzen. Dit is een veel kortere tweede rijs dan bij een gewoon busbrood: dat komt omdat de glutenstrengen, die het brood laten rijzen, het bij een suikerbrood heel zwaar hebben (door al die extra suiker in het brood). Door de korte rijs lost de suiker niet te veel op, en voorkom je dat het brood inzakt. 
 7. Bestrijk het brood met geklutst ei en strooi er kristalsuiker en de overgebleven 40-50 gram greinsuiker over heen.
 8. Zet het brood in de oven en bak 'm in 45-50 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Controleer regelmatig de kleur van de bovenkant van het brood. Is het mooi goudbruin van kleur, doe dan voorzichtig wat aluminiumfolie over het brood heen, zodat het niet te donker kleurt.
 9. Laat het brood 5 minuten afkoelen in het bakblik, en stort het brood daarna voorzichtig op een rooster. Smeer eventueel met een mes wat van de in het bakblik achtergebleven suiker op de onderkant van het brood. Laat het brood niet te lang in het bakblik zitten, want dan hardt de suiker uit en krijg je het brood niet meer goed uit het blik (en dat willen we natuurlijk niet, hè).
 10. Besmeer de bovenkant van het brood met gembersiroop en laat daarna verder afkoelen. 

 

Tips:

 • Moet het brood nog kleffer? Kneed er dan wat extra gembersiroop en greinsuiker door.
 • Gebruik geen kandij, suikerklontjes of andere soorten suiker in plaats van greinsuiker. Ik heb het allemaal getest en geloof me, het brood wordt dan niet zoals je het wilt hebben. Greinsuiker nemen dus!
 • Suikerbrood kun je prima invriezen. In zijn geheel of apart per plakje, dat kan allebei.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.