Schuimkransjes

Gepubliceerd op 24 december 2017 om 16:00

"Skûmkes!" riepen de jongens enthousiast toen ik hier mee bezig was. Ze keken ze zo'n beetje uit de oven, deze schuimkransjes. Ik wilde de kransjes in de kerstboom hangen, maar zeker 50% heeft dat niet eens gehaald, haha!


Echt een kerstbakproject, zulke schuimpjes - vinden jullie ook niet? En toch is het al weer minstens 4 of 5 jaar geleden dat ik ze voor het laatst bakte. Dus dat heb ik dan nu maar weer goed gemaakt door meteen twéé bakplaten vol te maken. En die zijn nu dus weer bijna op... :-) 

Schuimkransjes532-1.jpg

Ingrediënten voor 1 grote bakplaat vol

 • 100 gram eiwit (hiervoor heb je ongeveer 3 middelgrote eieren voor nodig, die je splitst. Het eigeel heb je niet nodig). 
 • 175 gram fijne kristalsuiker
 • 1/2 eetlepel maïzena
 • 1/2 eetlepel witte wijnazijn
 • evt. spikkels of andere versiering


En zo maak je ze

 1. Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. 
 2. Klop het eiwit in een vetvrije kom op. Ik doe dat in mijn standmixer (lekker makkelijk), maar met een handmixer kan ook. 
 3. Voeg al mixend steeds 1 eetlepel suiker toe. Voeg daarna de maïzena en tot slot de witte wijnazijn toe. 
 4. Klop net zo lang tot het eiwit een stevig en glanzend schuim is geworden. Een piek schuim moet rechtop blijven staan. 
 5. Schep het schuim in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Dit is nogal een kleverig klusje, ik hield mijn handen én de zak in elk geval niet schoon :-)
 6. Spuit mooie kransjes op de bakplaat. Maak de kransjes niet te groot. Strooi er als je dat wilt wat spikkels of andere versiering over.
 7. Schuif de bakplaat in de oven en 'bak' de kransjes in 60 minuten knapperig en bros. Hoe lang je precies nodig hebt hangt af van hoe dik je kransjes zijn. Dikkere kransjes hebben wat meer tijd nodig. Als ze nog niet klaar zijn kun je de oventemperatuur ook verlagen naar 80 graden en dan nog 10-20 minuten bakken. De lagere temperatuur voorkomt dat de kransjes bruin kleuren. 
 8. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kransjes op de bakplaat afkoelen. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.