Gevulde varkenshaas in bladerdeeg

Gepubliceerd op 23 december 2017 om 16:00

Varkenshaas in bladerdeeg, gevuld met ham & walnotenpesto ~ Wij eten gewoon lekker al vóórdat het kerst is een groot stuk vlees! :-) Met kerst gaan we namelijk gourmetten, dat wilden de jongens graag. En daar past zo'n varkenshaas niet echt bij, hè?


Ik maakte een paar jaar geleden ook al een keer deze gevulde varkenshaas. Toen had ik een wat minder dikke varkenshaas. Die wilde een stuk beter oprollen - in tegenstelling tot het dikke stuk vlees dat ik nu had. Maar dat maakt op zich niet uit, hij is net zo lekker. 

Je kunt dit stuk vlees heel goed al een dag eerder klaarzetten. Rol 'm in het bladerdeeg & zet 'm afgedekt in de koelkast. Op de dag zelf hoef je 'm dan alleen nog maar met ei te bestrijken en in de oven te zetten. Handig! 

Gevuldevarkenshaasinbladerdeeg2402-2.jpg

Ingrediënten voor 4-6 personen

 • 1 varkenshaas (van ongeveer 500 gram)
 • 1/2 kopje verse basilicum (ca. 6 gram)
 • 15 gram walnoten
 • 30 ml olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 1-2 flinke plakken ham
 • snuf zout
 • snuf peper
 • 1 lap kant-en-klaar bladerdeeg uit het koelvak (bijv. van Tante Fanny)
 • 1 geklutst ei


En zo maak je 't

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de varkenshaas met een lang scherp mes in de lengte bijna doormidden - snijd hem niet helemaal door, maar houd aan één kant een randje over zodat de boven- en onderkant aan elkaar vast blijven zitten. 
 3. Vouw de doorgesneden varkenshaas open. 
 4. Leg de ham op de varkenshaas.
 5. Maal de walnoten, basilicum, knoflook en olijfolie in een keukenmachine of blender tot een grove pesto. Smeer dit over de ham. 
 6. Rol de varkenshaas in de lengte op. Het hangt er een beetje vanaf hoe goed dat rollen wil; als je een hele dikke varkenshaas hebt, dan gaat het wat minder makkelijk. Strooi wat peper en zout over de opgerolde varkenshaas. 
 7. Leg de varkenshaas op de lap bladerdeeg. Rol mooi op; snijd overtollig bladerdeeg er af (niet weggooien!) & vouw de beide zijkanten van het bladerdeeg netjes naar de onderkant van de varkenshaas. Leg de varkenshaas op een met bakpapier beklede bakplaat of in een grote ovenschaal, met de naad van het bladerdeeg aan de onderkant.
 8. Steek uit het restje bladerdeeg een paar sterren en plak die op de varkenshaas.
 9. Bestrijk de varkenshaas met het ei.
 10. Schuif de varkenshaas in de oven en bak hem in 45 minuten gaar.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.