Pruimen-kaneeltaart

Gepubliceerd op 9 december 2017 om 16:00

Lekker fris & zoet, maar met veel minder vet & suiker dan in heel veel andere taarten! Dat zijn toch gebakjes waar je blij van wordt, of niet? Wij vonden deze pruimen-kaneeltaart erg lekker, dus hij komt hier vaker op tafel!


Er was hier niemand jarig trouwens; ik had gewoon wat te veel magere yoghurt gekocht (in de smaak pruim-kaneel) & die moest echt hoognodig op. Aangezien taart er hier altijd wel in gaat, besloot ik dus om er maar iets lekkers mee te bakken. Maar dan liever niet met heel veel extra boter, suiker & slagroom er door.

En dat kan dus prima! De bodem van de taart maakte ik met wat bloem, een beetje boter en suiker - maar als je dat vergelijkt met een taartbodem met boter & verkruimelde koekjes (waar natuurlijk ook al suiker & boter in zit) valt dat best wel mee. De yoghurt is al licht zoet, dus daar heb ik geen suiker aan toe gevoegd. Om er voor te zorgen dat de taart niet te flauw smaakt, heb ik er tot slot een toplaag met zoete pruimenjam op gedaan. Die maakt 'm qua smaak echt af én het staat ook nog mooi! 

Pruimenkaneeltaart242-2.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor de bodem:

 • 62 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 62 gram fijne kristalsuiker
 • 50 gram geklutst ei (1 klein ei)
 • 250 gram tarwebloem
 • 2,5 gram bakpoeder
 • snuf zout

Voor de vulling:

 • 750 gram Optimel magere yoghurt pruim-kaneel
 • 9 blaadjes gelatine

Voor de toplaag:

 • 350 gram pruimenjam
 • 3 blaadjes gelatine

 

En zo maak je 'm

De taartbodem:

 1. Mix de boter en suiker door elkaar. Meng daarna het ei er door. 
 2. Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout toe & kneed alles kort tot een glad deeg.
 3. Leg de deegbal 20 minuten in de koelkast. 
 4. Rol het gekoelde deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed een ronde quichevorm met het deeg. Zet het deeg nogmaals 20 minuten in de koelkast. Koud deeg voorkomt namelijk dat het straks tijdens het bakken gaat krimpen! 
 5.  Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 6. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier, leg daarop bakknikkers of gewoon gedroogde erwten ('blind bakken' heet dat). 
 7. Bak het deeg in 15-20 minuten gaar. Verwijder daarna het bakpapier & de knikkers of erwten en laat de bodem afkoelen. 

De vulling:

 1. Als je een helemaal gladde taartvulling wilt, zeef dan eerst de yoghurt, zodat alle stukjes er uit zijn. Dat hoeft niet beslist, je kunt ook gewoon de yoghurt mét stukjes fruit er door gebruiken. 
 2. Laat de 9 blaadjes gelatine 5-10 minuten weken in een beetje koud water.
 3. Verwarm 100-150 ml water in een pannetje op middelhoog vuur; het hoeft niet te koken. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door het hete water totdat ze helemaal zijn opgelost.
 4. Mix het water met gelatine door de yoghurt. Giet het mengsel op de taartbodem. 
 5. Zet de taart 1-2 uur in de koelkast om op te stijven. 

De toplaag:

 1. Laat de 3 blaadjes gelatine 5-10 minuten weken in een beetje koud water.
 2. Verwarm ondertussen de jam in een pan op middelhoog vuur, tot het warm en vloeibaar is. Zeef de jam zodat je alleen gladde jam over houdt, zonder stukjes. Doe de jam terug in de pan en zet die weer op het vuur. 
 3. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door het hete water totdat ze helemaal zijn opgelost.
 4. Giet de jam op de taart. Zet de taart daarna weer een uur in de koelkast om op te stijven.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.