Zelfgemaakte pindakaas

Gepubliceerd op 12 september 2017 om 16:00

Wist je dat je heel eenvoudig zelf pindakaas kunt maken? Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig, het kost bijna niks & 't is zomaar klaar. In Nederland kunnen we natuurlijk in elke supermarkt pindakaas kopen, maar mochten we ooit gaan emigreren, dan maak ik 't zelf!


Onze jongste zoon stond al springend in de keuken toen ik de pindakaas maakte. Het rook zo lekker, vond hij! Dat was ik trouwens helemaal met hem eens, het rook inderdaad lekker. Hij wilde maar wat graag de lepel schoon slikken & daarna heeft hij heerlijk een boterham met verse pindakaas opgegeten. Zónder extra suikers, vetten & chemische toevoegingen. Lekker gezond! :-)

Pindakaas-73b.jpg

Ingrediënten voor 250 gram pindakaas

  • 250 gram gepelde & ongezouten pinda's
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel agavesiroop


En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 115 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Verdeel de pinda's over de bakplaat en rooster ze 1,5 uur in de oven. Laat ze daarna afkoelen. 
  3. Maal de pinda's, het zout & de agavesiroop in de keukenmachine, blender of met een staafmixer tot een gladde pindakaas. Dat kan even duren, maar heb geduld: het komt goed. Het is wel een zwaar klusje voor het apparaat waarmee je mixt. Als die te heet wordt, stop dan even & laat het apparaat afkoelen voor je verder gaat. In het begin is de pindakaas nog heel droog, maar hoe langer je maalt, hoe smeuïger het wordt. Blijft de pindakaas toch heel droog (dat kan per pindasoort verschillen), voeg dan een theelepel zonnebloemolie toe. Bij de pinda's die ik gebruikte was dat niet nodig, dus voeg niet te snel olie toe! 
  4. Als je de pindakaas glad genoeg vindt, ben je klaar. Je kunt kiezen voor wat grovere pindakaas of juist voor zo glad mogelijke pindakaas. Je kunt er later ook nog wat gehakte pinda's door heen mengen, dan heb je gladde pindakaas met stukjes noot. Ook lekker!  
  5. Bewaar de pindakaas in een potje in de koelkast, daar blijft het zo'n 2-3 weken goed. Roer de pindakaas eerst even om voor je 'm gebruikt. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.