Volkoren speltbrood

Gepubliceerd op 2 juli 2017 om 16:00

Vinden jullie speltbrood ook zo lekker? Vorig weekend bakte ik dit volkoren speltbrood. Zó lekker met kaas & komkommer er op!


Eigenlijk vinden wij elk zelfgebakken brood wel lekker. Helemaal als ze supervers & nog een beetje warm zijn! En dan smaakt alles er lekker op. Maar 't allerbeste is toch een plak kaas! Vinden jullie ook niet?

Volkorenspeltbrood142-2.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

 • 600 gram volkoren speltmeel
 • 12 gram zout
 • 7,5 gram droge gist
 • 360 ml lauwwarm water

En zo maak je 'm

 1. Meng het meel in een kom met het zout. Mix daarna de gist er door heen.
 2. Voeg het water toe en kneed het deeg met de standmixer in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Met de hand kneden kan ook. 
 3. Leg het deeg in een met zonnebloemolie of bakspray ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.  
 4. Stort het deeg op je werkblad en druk met een platte hand de lucht er uit. Druk het deeg plat tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap.
 5. Druk van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in een met bakspray ingevet bakblik van 30 x 11 cm. Laat het deeg daarna bij kamertemperatuur nogmaals een uur rijzen.
 6. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden.
 7. Bak het brood in 30 minuten gaar in de oven. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang of juist langer voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het blik en laat afkoelen op een rooster. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.