Pittenbroodje in een ovenschaal

Gepubliceerd op 28 mei 2017 om 16:00

Het staat zo leuk, vind je ook niet? Zo'n pittenbroodje dat in een ovenschaal is gebakken. Het brood smaakt net zo lekker als wanneer je 'm in bijvoorbeeld een broodblik bakt, maar ik vind het gewoon leuk! :-)


Ik was benieuwd of het brood ook langer of korter in de oven moest, maar dat maakte ook geen verschil: het had net zoveel baktijd nodig als in een blik. Ik kan me trouwens voorstellen dat dat wel kan variëren, afhankelijk van het materiaal en de dikte er van.

Grote busbroden bak ik eigenlijk altijd in een echt broodbakblik (van de bakkersgroothandel, niet het 'broodbakblik' dat je in een gewone winkel koopt, want dat is echt wat anders). En voor suikerbroden en kleine broodjes gebruik ik een cakeblikje, dat is wat kleiner. Ik wil ook nog eens een brood in een ovenbestendige pan bakken, dat heb ik nog nooit gedaan. Waar bakken jullie meestal brood in?

Tarwebroodjemetzadeninovenschaal512-1.jpg

Ingrediënten voor 1 klein brood

  • 320 ml halfvolle melk
  • 1,25 eetlepel citroensap
  • 400 gram tarwemeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 90 gram zonnebloempitten + beetje extra
  • 90 gram gierst + beetje extra
  • handje sesamzaad
  • handje maanzaad


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat zonnebloemolie. 
  2. Mix de melk en citroensap door elkaar.
  3. Meng de bloem, baking soda, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.
  4. Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe en mix dit met een mixer met deeghaken door elkaar tot je een plakkerig maar gelijkmatig deeg hebt. Meng dan de zonnebloempitten en gierst er door heen. 
  5. Stort het deeg in het de ovenschaal. Strijk het deeg aan de bovenkant met de natte, bolle kant van een lepel mooi glad. Strooi er wat zonnebloempitten, gierst, maanzaad en sesamzaad over heen.
  6. Zet het brood daarna meteen in de oven en bak het in 60-65 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Dek zo nodig na 30-40 minuten het brood af met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. 
  7. Haal het brood uit de oven & laat het afkoelen op een rooster. Dat kan in de ovenschaal, maar je kunt het brood er ook meteen uit halen. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.