Appel-karamelkoeken

Gepubliceerd op 24 april 2017 om 16:00

Voor als je eens wat anders wilt dan een gewone appeltaart: appel-karamelkoeken. Met een dikke koekbodem, zelfgemaakte karamel en kaneelappeltjes. Klinkt goed, toch? Het zijn eigenlijk meer kleine taartjes dan koeken! :-)


Ik bakte ze voor mijn verjaardag, in plaats van een 'gewone' appeltaart (zoals deze of deze). Ik had dit jaar namelijk niet zoveel zin tijdens ons feestje taart te moeten snijden en met vorkjes, gebakschoteltjes en slagroom in de weer te zijn. Dus besloot ik om lekkere koeken en aardbeien zandtaartjes (lekker! aanrader!) te bakken. Die konden we serveren op een grote schaal en je hebt er geen vorkjes en bordjes nodig. Lekker makkelijk!

En vooral ook lékker, dus. Ik kon eigenlijk niet kiezen welk gebakje ik nou het lekkerst vond. Deze appel-karamelkoek is in elk geval om te smullen.

Appelcaramelkoek21-1.jpg

Ingrediënten voor 16 koeken

Het koekdeeg:

  • 170 gram roomboter
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 260 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels maizena

De karamel-appelvulling:

  • 1/3 recept voor karamelsaus (of koop kant-en-klare in de winkel, dat kan ook)
  • 3 appels
  • snufje nootmuskaat
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram roomboter
  • poedersuiker

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een muffinvorm in. Ik gebruikte een siliconen muffinvorm voor 8 muffins (en moest de koeken dus in twee sessies bakken).  
  3. Mix de boter, basterdsuiker en kristalsuiker met een mixer door elkaar. Voeg daarna het ei en de vanille-extract toe en mix tot alles goed is gemengd.
  4. Doe de bloem, kaneel, bakpoeder en maizena toe aan het boter-suikermengsel en mix totdat je een glad deeg hebt. 
  5. Verdeel het deeg in 16 gelijke ballen. Druk elke deegbal in de vorm van een kommetje in een muffinvorm: met zoveel mogelijk opstaande randjes en een kuiltje in het midden. 
  6. Bak de koeken in 25-30 minuten gaar. Laat ze 5 minuten afkoelen in de muffinvorm, en daarna op een rek. Als de koeken in het midden geen kuiltje meer hebben, druk dan het deeg met de bolle kant van een kleine lepel naar beneden. 
  7. Giet in elke koek wat karamelsaus. 
  8. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in partjes. Meng de kaneel en bruine suiker er door heen. Verhit de boter in een pannetje en bak daarin de appels ongeveer 10-15 minuten, totdat ze zacht zijn. 
  9. Verdeel de appeltjes over de koeken. Laat de koeken afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Wil je ze voor langere tijd bewaren? Je kunt ze ook prima invriezen.
  10. Strooi voordat je de koeken serveert wat poedersuiker er over heen.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.