Appelkruimeltaart

Er gaat niks boven zelf gebakken appeltaart! 
Dat is echt met stip mijn favoriete gebak. Zeg nou zelf, wat ruikt er nou beter dan een verse appeltaart? En met een kruimellaag er boven op is 'ie nog lekkerder.

Een appeltaart maken is eigenlijk heel simpel. Daar heb je geen pakjes voor nodig. Sterker nog, zonder die pakjes is 'ie nog veel lekkerder. En je kunt net zoveel deeg maken als je maar wilt (want het deeg is eigenlijk het lekkerst, hè?)! Dus heb je liever een taart met een dikke bodem & zijkant, dan maak je gewoon wat meer deeg. 

Ik ben gek op een gewone appeltaart, maar eentje met zo'n dikke kruimellaag er op gaat er ook altijd wel in. Het enige lastige van een kruimeltaart vind ik alleen... hoe snijd je 'm nou zonder al te veel geknoei? Die knapperige kruimels zijn gewoon een beetje lastig om netjes recht door te snijden! :-)

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor het deeg:

  • 135 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 135 gram kristalsuiker
  • 265 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 middelgroot ei, geklutst
  • 6 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 7 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in stukjes
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram walnoten, in stukjes
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de kruimellaag:

  • 75 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 100 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
  2. Meng 100 gram suiker, de rozijnen, kaneel, walnoten & citroensap door de appeltjes. 
  3. Kneed 135 gram boter, 135 gram suiker, het bakmeel, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar, tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt. 
  4. Verdeel het deeg in twee even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
  5. Doe het appelmengsel in de taart.
  6. Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg. Verkruimel het deeg over de taart.
  7. Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er voordat je 'm serveert poedersuiker over. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.