Sloffendeeg (basisrecept)

Gepubliceerd op 27 januari 2017 om 16:00

Vinden jullie een aardbeienslof ook zo lekker? Wij zijn er gek op: alleen al dat heerlijke sloffendeeg met amandelspijs. En wist je dat je met sloffendeeg nog veel meer lekker gebak kunt maken?


Een aardbeienslof is echt super lekker. Als je dat nog nooit hebt gegeten, dan moet je dat zeker eens proeven: sloffendeeg met banketbakkersroom, aardbeien en slagroom. Zó lekker! Maar je kunt ook een topping maken met appel of perziken. En wat dacht je van een notenslof met karamel? 

Het maken van een aardbeienslof stond al heel lang op mijn lijstje, maar ik had één probleem: ik had geen sloffenring. En die bakvorm heb je nodig voor het maken van sloffendeeg. In Leeuwarden kon ik 'm nergens vinden, dus uiteindelijk kocht ik er eentje op internet. Die ring kun je uitschuiven, dus je kunt er zowel kleine sloffen mee maken als één hele grote! 

Sloffenbasisrecept40-2.jpg

Ingrediënten voor 2 kleine sloffen van elk 8 stukjes, of één hele grote slof

  • 180 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • rasp van een halve citroen
  • 0,25 theelepel zout
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 gram amandelspijs
  • 0,5 - 1 middelgroot ei, geklutst
  • scheutje citroensap


En zo maak je ze

  1. Mix de boter, suiker, het zout, de citroenrasp en het ei in een kom door elkaar. 
  2. Zeef de bloem en het bakpoeder. Doe dit bij het boter-suikermengsel en kneed het tot een mooi deeg. 
  3. Leg het deeg afgedekt met plasticfolie een uur in de koelkast.
  4. Meng de spijs met het halve of hele ei en een scheutje citroensap. Het moet een redelijk smeerbare spijs worden. 
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Vet 2 sloffenringen van 24 x 9 cm goed in.
  7. Bestuif je werkblad met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een deegplak die ongeveer 1½ cm dik is. Snijd met de sloffenringen twee deegplakken uit het deeg en plaats de sloffenringen met het deeg erin op de bakplaat. 
  8. Verdeel de spijs over de sloffen en laat 1 cm van de rand vrij.
  9. Bak de sloffen in 23-28 minuten gaar in de oven. Haal de bakplaat daarna uit de oven en verwijder meteen de sloffenringen. Laat de sloffen daarna helemaal afkoelen. 


Bron: dit recept komt grotendeels van Rutger Bakt; ik deed een kleine aanpassing.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.