Challah / galle (sjabbatsbrood

Gepubliceerd op 12 januari 2017 om 16:00

Challah stonden al heel lang op mijn nog-te-bakken-lijstje. Dit gevlochten Joodse brood dat met de sjabbat wordt gegeten is heerlijk licht en luchtig.


De sjabbat is de wekelijkse Joodse rustdag die begint op vrijdagavond bij zonsondergang en duurt tot zaterdagavond. Tijdens de maaltijd op vrijdagavond worden challah gegeten. Met de broden wordt de verbonden-heid met God tot uitdrukking gebracht.

Challah worden vaak bestrooid met maan- of sesamzaad. Ik liet 't weg, ik vond ze puur mooier. Ik weet trouwens ook niet of deze broden nu juist zoet moeten zijn (in veel recepten wordt suiker toegevoegd - ik liet het weg), of juist zouter (dat zie je óók in diverse recepten). Wij hebben zelf eens deelgenomen aan een sjabbatsmaal en daarbij werd er extra zout over de challah gestrooid. Ik weet het dus nog niet! Ik zal het eens navragen bij een Joodse kennis van ons...  

Challah412-1.jpg

Ingrediënten voor 2 broden

 • 500 gram tarwebloem
 • 8 gram zout
 • 7 gram instant gist (1 zakje)
 • 180 gram warm water
 • 2 middelgrote eidooiers
 • 2 middelgrote eieren
 • 40 gram zonnebloemolie
 • 1 geklutst ei om het brood mee te bestrijken


En zo maak je ze

 1. Roer de bloem en zout in een kom door elkaar. Meng daarna de gist er door heen. 
 2. Voeg het water, de eidooiers, eieren en zonnebloemolie toe en kneed het met de hand of met een standmixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
 3. Maak een bal van het deeg, doe die in een licht ingevette kom en dek de kom af. Laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
 4. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Leg het deeg er op en druk het met je handen plat tot een ronde deeglap, zodat alle lucht er uit is.
 5. Snijd het deeg met een deegsteker in 6 even grote taartpunten. Rol elk stuk uit tot een lange sliert. 
 6. Druk alle 6 deegslierten aan één kant aan elkaar vast. Pak de meest rechtse sliert. Haal die over de twee overgebleven rechts liggende slierten, onder de middelste sliert en vervolgens weer over de twee meest linkse slierten heen. Instructies voor het vlechten mét foto's vind je hier.
 7. Herhaal deze stap steeds opnieuw met de deegsliert die vervolgens het meest rechts ligt. Je deeg schuift tijdens het vlechten naar links op je werkblad. Schuif 'm af en toe weer recht, dat werkt wat handiger.
 8. Vlecht door totdat je niet meer deeg over hebt. Druk de punten van de slierten goed aan elkaar vast en vouw het uiteinde wat naar binnen toe, zodat je dat niet meer ziet.  
 9. Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk beide broden met een geklutst ei.
 10. Dek de broden weer af en laat ze nog eens 30-45 minuten rijzen.
 11. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden. Laat een lege braadslede onderin de oven mee verwarmen.
 12. Schuif, als de broden goed zijn gerezen, de bakplaat in de oven, giet een kopje koud water in de braadslede onderin de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Bak de beide broden in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Caroline
7 jaar geleden

Hallo Syts,

Begrijp ik het goed dat je brood maar 1 keer laat rijzen?
Bedankt alvast!

Sytske
7 jaar geleden

Hallo Caroline, goed dat je het vraagt! Nee, dat klopt niet, er zit wel een tweede rijs bij. Dat had ik dus niet goed in het recept gezet… ik heb het meteen even aangepast! :-) Groetjes, Sytske