Ficelles

Gepubliceerd op 19 januari 2017 om 16:00

Deze dunne ficelles maakte ik met gist én zuurdesem. Daardoor hebben ze heel veel smaak & zijn ze toch redelijk snel klaar. Onze jongens zijn (net als wij) gek op vers stokbrood, dus ze waren zomaar op!


Een ficelle is een Frans brood: een dunnere versie van de baguette. Ik zag ze voorbij komen op Instagram & wilde ze meteen zelf ook maken!

Dat ging eigenlijk heel goed: voor 't eerst ging het insnijden met mijn bread lame (een heel scherp mesje) in één keer zoals ik wilde. Er kwamen dus hele mooie 'oren' in het brood. Alleen jammer dat de broden niet zo mooi kleurden in de oven. Ik vind het in elk geval mooi als er een kleurverschil is tussen de wel en niet ingesneden gedeelten van het brood.

Maar goed. Daar maalden ze hier thuis niet om, ik ben altijd het meest kritisch. De ficelles smaakten heerlijk en dat vonden de mannen het belangrijkste!  

Ficellesmetzuurdesemengist162-2.jpg

Ingrediënten voor 4 ficelles

Voor het voordeeg:

Voor de ficelles:

 • het voordeeg
 • 200 gram tarwebloem
 • 100 gram tarwegriesmeel
 • 110 gram water
 • 5 gram instant gist
 • 8 gram zout


En zo maak je ze

 1. Meng de ingrediënten voor het voordeeg door elkaar. Dek de kom af met plastic, en laat het bij kamertemperatuur 6 uur staan.
 2. Roer de tarwebloem, griesmeel en zout met een garde door elkaar. Meng daarna de instant gist er door heen. Voeg het voordeeg en het water toe en kneed alles met de hand of met een standmixer in 10-15 minuten tot een soepel, plakkerig deeg.
 3. Dek de kom met deeg af en laat het 30 minuten bij kamertemperatuur rusten. 
 4. Haal het deeg uit de kom. Rek het deeg op tot een langwerpige lap. Vouw de linkerkant van het deeg over de rechterkant, en daarna de rechterkant over de linkerkant. Vouw daarna onder over boven, en vervolgens boven over onder. 
 5. Leg het deeg weer in de kom, dek het af en laat 30 minuten rusten. 
 6. Verdeel het deeg in 4 even grote stukken. Druk elk stuk met de platte hand uit tot een rechthoekige lap van ca. 20 x 15 cm. Dek het deeg af met plastic en laat 10 minuten rusten.
 7. Vouw bij elk deegstuk het deeg vanaf de bovenste lange zijde naar binnen. Vouw het deeg daarna vanaf de andere lange zijde naar binnen. Vouw tot slot het deeg nogmaals dubbel en druk de naad zo goed mogelijk dicht. Je hebt nu vier smalle, lange deegstukken. Rol elk stuk met de hand uit tot een deegsliert die net zo lang is als je bakplaat. Rol de uiteinden tot puntjes. Leg het deeg op de bakplaat, dek af met plastic en laat 20 minuten rusten. 
 8. Verwarm de oven voor op 240 graden. Laat een lege braadslede onderin de oven mee verwarmen.
 9. Kerf het deeg met een scherp mes in. Giet koud water in de braadslede in de oven en schuif daarna de bakplaat met de ficelles in de oven. Bak de ficelles in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat 5 minuten voordat de broden gaar zijn de stoom uit de oven ontsnappen door de ovendeur even open te doen. Laat de ficelles afkoelen op een rooster.


Bron: dit recept vond ik bij Weekend Bakery.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.