Het beste van 2016

Gepubliceerd op 31 december 2016 om 16:00

De laatste dag van het jaar... tijd om de balans op te maken. Deze 9 recepten vonden jullie de beste in 2016, & zo te zien zijn jullie net zulke zoetekauwen als ik ben. Maar dat er toch een brood op nummer 1 staat, dat vind ik wel erg leuk! Vanavond gaan wij lekker oliebollen eten en vuurwerk afsteken. Fijne avond & een heel gezegend 2017 toegewenst!Nou, daar is 'ie dan: de top 9 van 2016. Met bij elke foto de link naar het recept! 

1. Maïs desembrood met lijnzaad

Maisdesembroodmetlijnzaad12.jpg

Jaja, een brood op nummer 1! Snap ik wel, want ik vind dit zelf nog steeds één van mijn lekkerste en mooiste broden. Toen ik dit desembrood maakte was ik nog maar net begonnen met het bakken met zuurdesem (zonder gist, dus). En ik was zo blij toen hij zo mooi uit de oven kwam! Helemaal toen hij ook nog eens erg lekker smaakte. Het recept vind je hier

 

2. Stroopwafels

Stroopwafels142b-2.jpg

Dit is niet echt een verrassing: de stroopwafels staan op nummer 2. We zijn tenslotte Nederlanders, hè. En stroopwafels zou ik echt missen als ik naar een ander land zou verhuizen (nee, nog steeds geen plannen). Maar zelf bakken kan dus ook! Al is het wel even een klusje... :-)

 

3. Gevulde speculaas rondo's

Gevuldespeculaasrondos22b-2.jpg

Op 3 staat ook een oer-Hollands recept: gevulde speculaas koeken. Zó lekker...

4. Chocolade crêpes

Chocoladecrepes3-2.jpg

Dit vond ik zelf wel verrassend: de chocolade crêpes staan op 4. En die zijn eigenlijk super simpel om te maken. En het is ook niet de allermooiste foto. Maar toch op nummer 4 dus! :-)  

 

5. Gevulde speculaastaart

Speculaastaart25b.jpg

Yup, nogmaals de bevestiging dat we oer-Hollands zijn: en dus gek op speculaas! Die staat dan ook maar liefst twee keer in de top 9, en het had niet veel gescheeld of hij stond er zelfs drie keer in: de grote speculaaspoppen scoorden namelijk ook erg hoog. Maar deze speculaastaart stond net wat hoger in de ranglijst. 

6. Vlechtbrood

Vlechtbroodpestokrans18-1.jpg

Wat glimmen ze mooi hè, deze vlechtbroden. Ik bakte ze tijdens een workshop, maar heb inmiddels thuis ook al diverse andere gevlochten broden gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien best ingewikkeld, maar per saldo is het helemaal niet zo moeilijk.

 

7. Zoete aardappel brownies

Zoeteaardappelbrownies32-2.jpg

Brownies! Mét dikke stukken chocolade er in, maar zonder boter en geraffineerde suiker. Ik bedoel maar, dat moet wel goed zijn, toch? En die zoete aardappel, die proef je echt niet. Ik heb de mannen thuis er al mee gefopt, namelijk! :-D

 

8. Ovenfriet

Ovenfriet323-1.jpg

Op 8: ovenfriet. Onze jongens zijn - hoe kan het ook anders - gek op patat. Deze knapperige frietjes maakte ik zelf van aardappels, en ik bakte ze in de oven. Veel gezonder dan patat uit de frituurpan! 

 

9. Appelkoeken

Appelkoeken513-2.jpg

En dit is de hekkensluiter van de top-9 van 2016: appelkoeken. Van die heerlijke dikke, met véél koek en een vulling van appeltjes, spijs en banketbakkersroom. Veel te lekker...

 

En verder...

Benieuwd naar wat er nog meer hoog scoorde in het afgelopen jaar? Hier is het lijstje aangevuld tot een top 25:

10. Taaitaai, speculaas & banketstaaf
11. Poğaça (zachte Turkse broodjes)
12. Notenbrood
13. Haagse kakker (brood met krenten, rozijnen & kaneel-amandelspijs)
14. Grote speculaaspoppen
15. Croissants, kaasvlinders & Deense krakelingen
16. Havermout wafels
17. Pepernotencake
18. Kaneelsuiker muffins
19. Kruidnotenbrood
20. Oliebollen uit de oven
21. Pindakaas chocolade koekjes
22. Oliebollen
23. Shortbread
24. Suikerbrood
25. Frambozen crème cakerol


Jullie zien het: vooral brood & gebak. Precies wat ik zelf ook het liefste maak! Komend jaar zullen jullie dat ook zeker weer voorbij zien komen, maar ik heb ook veel gewone maaltijden in de planning staan hoor. Elke dag taart, koekjes of luxe brood kan tenslotte ook niet, dan worden we tonnetje rond... :-)

Fijne avond! 
xx Syts

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.