Pompernikkel (Duits roggebrood)

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 17:00

Ik vind de naam al leuk: "pompernikkel"! Het is een zwart of donkerbruin Duits roggebrood met een bitterzoete smaak. Lekker met zoete keukenstroop er op.


Pompernikkel komt uit het Duitse Westfalen en is oorspronkelijk een volkorenbrood zonder korst, dat voor minstens 90% uit grof gemalen roggemeel of volkorenrogge bestaat. Het is veel zwaarder en compacter dan een tarwebrood.

Dit donkere roggebrood bak je bij een veel lagere temperatuur, maar wel veel langer: het staat wel 16 uur in de oven! Daardoor ontbindt het zetmeel in het graan in suikers, die gaan karamelliseren. En dat geeft het brood zo'n donkere kleur. Mijn brood is een stuk lichter van kleur en dat komt ongetwijfeld omdat ik 'm "maar" 5 uur in de oven heb laten staan. Ik weet eigenlijk niet waar ik 16 uur de tijd vandaan moet halen, haha! Maar ik ga dit brood zéker nog een keer maken en dan laat ik 'm de hele dag bakken. Ben benieuwd. 

En hoe eet jullie een stukje roggebrood? Mijn man eet het 't liefst met kaas of spek er op, maar ik vind het het allerlekkerst met stroop. Die combinatie van wat bitter roggebrood & het zoete beleg... lekkerrr! 

PompernikkelDuitsroggebrood1-1.jpg

Ingrediënten

 • 450 gram roggemeel
 • 230 gram volkoren speltmeel
 • 110 gram ongekookte bulgur
 • 2 theelepels zout
 • 5 gram instant gist
 • 2 eetlepels keukenstroop
 • 850 ml warm water
 • 1 eetlepel zonnebloemolie


En zo maak je 't

 1. Vet twee kleine broodblikken of 1 groot broodblik in. 
 2. Meng in een grote kom het roggemeel, speltmeel, de bulgur en zout door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer alles nog een keer goed door elkaar.
 3. Roer de stroop door het warme water. Giet dit bij het meelmengsel en roer alles met een lepel door elkaar.
 4. Doe het mengsel in de blikken en dek die af met plastic. Laat het op een warme plek zo'n 7 uur rijzen.
 5. Verwarm de oven voor op 110 graden. Dek de broden af met aluminiumfolie en zet een braadslede met kokend water onderin de oven. Zet de broden op een rooster in de oven en bak ze 4 uur.
 6. Verhoog de temperatuur naar 160 graden, verwijder het alumiumfolie en bak de broden nogmaals 45-60 minuten.
 7. Laat de broden een minuut of 10 in het blik afkoelen. Niet meteen er uit halen, ze zijn nog vrij zacht als ze uit de oven komen! Haal de broden na 10 minuten voorzichtig uit de blikken en laat ze op een rooster verder afkoelen. Snijd in plakjes en beleg ze met koud vlees of keukenstroop.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.


Bron: ik vond dit recept in het boek 'Brood - Meer dan 100 recepten voor en achtergrondinformatie over brood uit de hele wereld' van Christine Ingram en Jennie Shapter. Ik paste het recept wel enigszins aan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.