Lichtbruine melkbolletjes

Gepubliceerd op 5 oktober 2016 om 17:00

Bolletjes! Dat was lang geleden dat ik die bakte. Dit weekend had ik daar eindelijk weer eens tijd voor, dus maakte ik een flinke stapel lichtbruine melkbolletjes.


En zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan een vers broodje uit de oven? Met een knapperig korstje en nog helemaal warm en zacht van binnen. En dan een laag boter & een dikke plak kaas er op. Hmmmm :-)

Ik maakte een paar bolletjes met maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten, en een paar gewone. Ik ken mijn jongens namelijk: de één wil brood met veel pitten, en de ander met ab-so-luut géén pitten! Zo was het dus voor iedereen goed.

Eet je ze niet meteen in één keer op? Dan kun je ze ook prima invriezen. Laat de bolletjes wel eerst helemaal afkoelen, en doe ze dan in een plastic zakje in de vriezer.

Lichtbruinemelkbolletjes183-2.jpg

Ingrediënten

 • 400 gram tarwebloem
 • 100 gram tarwemeel
 • 8 gram zout
 • 12 gram suiker
 • 7 gram instantgist
 • 50 gram ei (ca. 1 middelgrote), op kamertemperatuur
 • 50 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 240 gram (= ca. 240 ml) halfvolle melk, op kamertemperatuur
 • sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten


En zo maak je ze

 1. Meng in een kom de tarwebloem, tarwemeel, zout en suiker met een garde door elkaar. Voeg de gist toe en roer nog een keer goed door elkaar.
 2. Doe de ei, melk en boter er bij en kneed het deeg met je hand of met een standmixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg, waar je een vliesje van kunt trekken (je kunt er dan bijna doorheen kijken). 
 3. Vet een kom in met bakspray of zonnebloemolie, leg de deegbal er in, dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer een uur rijzen, tot het ongeveer 2x zo groot is. 
 4. Leg het deeg op het aanrecht en druk met je platte handen de lucht er uit. Druk het deeg uit tot een grote ronde lap.
 5. Maak met een deegsteker 12 'taartpunten' van het deeg. Bol elk stukje op tot een mooie ronde bal. Leg de ballen op een met bakpapier beklede ovenplaat & dek af met plastic. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.  
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden. Zet onderin de oven een braadslede om mee op te warmen.
 7. Als je zaden & pitjes op de bolletjes wilt, maak dan de bolletjes met je hand nat met een beetje water en strooi er wat zaadjes of pitten op. 
 8. Schuif de bakplaat in de oven & giet wat koud water in de braadslede. Bak de bolletjes 10 minuten op 230 graden, en daarna nogmaals 12-13 minuten op 180 graden.  
 9. Haal de bolletjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.