Baguettes, focaccia en ciabatta

Gepubliceerd op 11 september 2016 om 17:00

Ik ben zo heerlijk aan het bakken geweest dit weekend! Ik maakte gisteren baguettes, ciabatta en een mega focaccia met rozemarijn, oregano & zeezout. Dat deed ik tijdens een workshop bij Mannin van baksels.net - en ik heb er weer heel veel opgestoken!


Ik had al eens eerder ciabatta's gemaakt, maar die waren niet 100% naar mijn zin (vandaar dat jullie ze nog niet voorbij hebben zien komen). Bij Mannin ontdekte ik wat ik fout deed. Daarvoor ga je natuurlijk ook op workshop, hè? In ciabatta's zit meer vocht dan in 'gewoon' brood, en ik kieperde al dat vocht meteen bij het meel. En dat moet dus niet, want dan blijft het een plakkerig papje en krijg je niet zo'n luchtig broodje met grote gaten er in. 

Focacciabaguettesenciabatta22.jpg

Datzelfde geldt ook voor het maken van baguettes en focaccia, waar ook veel vocht in zit. We zijn dus lekker aan het plakken en kliederen geweest tijdens het kneden van het deeg ;-)

Focacciabaguettesenciabatta8.jpg
Ik heb de ciabatta's niet opengesneden voor de foto - ik wilde ze namelijk bewaren voor een lunch met onze familie op deze zondagmiddag - maar je ziet op de foto al de luchtbellen in het broodje zitten. Er zitten lekker grote gaten in dus! Precies zoals het moet.

Focacciabaguettesenciabatta11-1.jpg
Het lastigste bij de baguettes vind ik het insnijden met een bread lame. Dat ging nu ook nog niet van een leien dakje (de 'oren', zoals ze dat noemen, in deze baguettes kunnen nog véél beter), maar Mannin heeft me wel goed kunnen uitleggen hoe je met zo'n mesje moet snijden. Dus dat wordt gewoon veel oefenen thuis!

Focacciabaguettesenciabatta18.jpg
Het begint er in elk geval een beetje op te lijken!

Focacciabaguettesenciabatta15.jpg
En deze vond ik nog wel de mooiste van alle gebakken broden: een huge enorm grote focaccia met zeezout, rozemarijn en oregano. Hij ruikt ook zo ontzettend lekker! Hmmmm :-) 

Focacciabaguettesenciabatta27-1.jpg

Genoeg geleerd dus weer om zelf mee aan de slag te gaan! Op naar ciabatta's van mezelf poging nummer 2. En dan met lekkere olijven er door enzo... nomnomnom!

Benieuwd naar de workshops van Mannin? Je leest er meer over op www.baksels.net

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.