Witbrood uit de wonderpan (zonder oven!)

Gepubliceerd op 30 mei 2016 om 17:00

Een brood bakken zonder oven? Ja hoor, dat kan! Ik bakte dit witbrood in een wonderpan, gewoon op onze keramische kookplaat. Ook handig op de camping!


Toen ik de kampeerspullen op zolder opzocht voor een weekend kamperen, kwam ik onze wonderpan weer tegen. Die ging altijd mee op vakantie, om op de camping ovenschotels in klaar te maken. Of broodjes mee te bakken. Vorig jaar kochten we echter een skottelbraai & dus bleef de wonderpan thuis.

Maar nu ik 'm zomaar weer tegenkwam, ging het meteen weer kriebelen. Want bakken zonder oven, dat is toch óók erg leuk! En ik had er op de camping al van alles in gebakken, maar nog nooit een gewoon brood. Dus dat wilde ik meteen maar eens gaan testen. Op de camping zette ik de wonderpan altijd op een gasbrander, maar thuis koken we keramisch. Geen idee of dat ook zou lukken!

Maar je ziet 't, hè! Er kwam een echt wit brood weer uit de pan :-) Met een heerlijk zachte structuur. De jongens waren er gek op (zelfs onze kritische middelste). Het enige punt van verbetering was de binnenkant van het brood, de kant die tegen de binnenring aan zat zeg maar: die was namelijk een beetje te donker geworden. Je kunt het op de foto wel zien. Ik weet niet precies waar dat nu aan ligt - misschien wel omdat de warmte zich op een keramische kookplaat niet helemaal goed verdeeld in de wonderpan?

Je kunt een wonderpan in elk geval ook heel goed (en misschien zelfs nog wel veel beter) op een gaskookplaat of -brander zetten. En je kunt er echt alles in maken! Cakes, lasagne, appeltaart, aardappel anders, afbakbroodjes, een 'gewoon' brood... bedenk het maar. Wij hebben het allemaal al eens gedaan & dat ging prima. Wij kochten onze wonderpan op Marktplaats, maar je kunt ze tegenwoordig ook weer nieuw kopen. Google er maar eens op. En nee, ik heb er geen aandelen in :-) 

Witbroodwonderpan822-1.jpg

Ingrediënten

 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram instantgist (1 zakje)
 • 9 gram zout
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 300 gram handwarm water


En zo maak je het

 1. Meng de zout door de bloem. Roer daarna de gist er door heen.
 2. Voeg de zonnebloemolie en het water toe en kneed het deeg met de hand in 12-15 minuten tot een soepel deeg, waar je een vliesje van kunt trekken. Je kunt het kneden natuurlijk ook door een standmixer laten doen, maar die heb je waarschijnlijk op de camping ook niet :-)
 3. Maak een bol van het deeg en laat die in een met zonnebloemolie ingevette en afgedekte kom 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
 4. Druk met een platte hand de lucht uit het deeg en laat het daarna (afgedekt onder een stukje huishoudfolie) 20 minuten rusten bij kamertemperatuur. 
 5. Bol het deeg daarna op: maak er een grote deegbal van, en prik daarna met een pollepel in het midden van de deegbal een gaatje. Maak hier met je handen een groter gat van, totdat het gat groot genoeg is om het deeg in de wonderpan te leggen. Dek af met plastic en laat het deeg weer een uur rijzen bij kamertemperatuur.
 6. Zet de wonderpan op je kookplaat en bak het brood bij middelhoge stand in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het een kerntemperatuur van 95 graden heeft. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.