Home » Nieuws » Fries gebak & koek

Fries gebak & koek

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 17:00

Sûkerbôle en oranjekoek ken je ongetwijfeld. En dúmkes heb je vast ook wel eens gegeten. Maar welke Friese lekkernijen ken je nog meer? En waar zou je graag een recept van willen? Dan ga ik daar eens mee aan de slag!


Een tijdje geleden bakte ik tijdens een Friese workshop van Baksels.net zelf keallepoaten, dúmkes en oranjekoek. Tijdens het bakken hadden we het met elkaar over allerlei verschillende soorten koek en gebak die je in Nederland hebt. En dat maakte mij wel nieuwsgierig: wat hebben we in Fryslân eigenlijk allemaal?

Friesgebak6.jpg
Keallepoten, dúmkes en oranjekoek - dit bakte ik tijdens de workshop.

Dus ik ging op zoek, en ik heb een paar Friese koek- en gebaksoorten op een rijtje gezet. Er zijn er vast nog wel veel meer; ik ken ze ook niet allemaal, ook al ben ik dan een echte Fries. Welke ken jij allemaal nog meer? En wat is jouw favoriet?

Suikerbrood_origineel-1.jpg
Suikerbrood - dit bak ik met regelmaat. Zie hier voor het recept!

Fries gebak & koek

  • Bak (beschuit)
  • Boffert
  • Brea (Fries roggebrood)
  • Oranjekoek
  • Dúmkes
  • Krûdkoeke (kruidkoek)
  • Hite Wigge (heetwegge – Oudjaarsgebak)
  • Huningkoeke (Friese honingkoek)
  • Jouster pofkes
  • Keallepoat (kalverpoot)
  • Oude wijvenkoek
  • Pondkoek (Terschellinger koek)
  • Sint Piterkoeken, Rjemmeboarstplaat, Pipernuten, Sûkeladeboarstplaat (allemaal horend bij het Sint Pieterfeest in Grou)
  • Snitser drabbelkoeken
  • Sûkerbôle (suikerbrood)
  • Sûkerlatten (suikerlatten)
  • Zoetelief koek


Mijn favoriet - geen verrassing natuurlijk - is absoluut suikerbrood. Maar dat heb ik al veel vaker gemaakt, dus ik denk dat ik als eerste Jouster pofkes ga maken. Of krûdkoeke. Tenzij jullie liever een ander recept willen zien...?

Groetjes! Syts


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Kees Rietsema
9 maanden geleden

Hallo Syts,
Leuke website. Mooi recept voor brea. Ik laat het meestal een uur of 6 stomen bij 90 graden maar dan gaat het snel schimmelen. Komt denk ik doordat schimmelsporen dan blijven leven. Ik zocht meer iets à la Deens roggebrood, dat wordt juist lekkerder als je het even bewaart. Ik ga je recept eens proberen bij 180 graden.
Heb je goed recept voor oranjekoek? Ik vind er vaak een raar smaakje aan zitten, waarschijnlijk door anijs en nootmuskaat. Andere recepten vindt ik niet veel meer dan gevulde speculaas met slagroom.
Groet en bedank,
Kees