Lets roggebrood (rupjmaize)

Gepubliceerd op 13 februari 2016 om 22:34

Lets roggebrood smaakt totaal anders dan ons Nederlandse brood: het is veel zwaarder en smaakt wat zuur. Je moet er echt van houden!

Als je je afvraagt hoe ik er nou bij kom om Lets roggebrood te gaan bakken... dat zit zo. Op 17 januari 2016 ging 'De week van gebed' van start; dit jaar met materiaal uit Letland. En dus vroeg onze voorganger mij of ik voor de startzondag ook Lets brood kon bakken voor alle gemeenteleden. Nou, daar wilde ik wel mee aan de slag!

Mijn zoektocht naar Lets brood bracht mij bij 'rupjmaize': een tradioneel roggebrood uit Letland. Dat bakken de Letten al meer dan 1000 jaar: rogge was daar namelijk altijd te krijgen en was dus één van de belangrijkste voedingsmiddelen. Tarwe bijvoorbeeld werd beschouwd als een delicatesse!

Nog een leuk weetje: als mensen in Letland gaan verhuizen krijgen ze vaak een 
brood met zout er bovenop in de vorm van een kruis, als een teken van zegen. Vandaar dat ik Letse roggebroodjes maakte met een kruis er op. Niet met zout trouwens. In de eerste proefversie maakte ik ze wel met zout, maar dat was echt e-nor-rem smerig. Niet te eten! Dat werden dus zaadjes: véél beter :-) 

Het recept vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.