Wit zuurdesembrood

Gepubliceerd op 30 januari 2016 om 16:31

Zuurdesembrood moet lang rijzen - en daardoor kun je 't niet 's ochtends vroeg al bakken. Of toch wel? Ik testte of het deeg in de koelkast ook goed wil rijzen. Dit is het resultaat: een wit zuurdesembrood.

Ik heb lang aangehikt tegen het maken van zuurdesembrood. Je moet namelijk eerst een zuurdesemstarter hebben en dat kost je een paar dagen. Pas als je een goede actieve starter hebt - die zorgt dat het brood gaat rijzen, zodat je geen droge gist nodig hebt - kun je daadwerkelijk brood gaan bakken.

En dat gaat geweldig! Hoe fantastisch is het, als je met alleen maar pure ingrediënten een prachtig en lekker brood kunt maken! Daar word ik elke keer weer blij van. Het enige minpuntje van een zuurdesembrood is dat 't best veel tijd kost om er eentje te bakken. Een brood met gist rijst namelijk veel sneller dan een brood met zuurdesem: voor een desembrood heb je al gauw 5-6 uur rijstijd nodig. 

En dat betekent dat als ik zaterdagochtend het deeg kneed, we tussen de middag niet een vers brood op tafel hebben staan... Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. Dus ik maakte het deeg al op vrijdagavond, zette het in de koelkast en was erg benieuwd hoe het er zaterdagochtend uit zou zien. Zou het goed zijn gerezen en resulteren in 'n mooi brood? 

Nou ja: hoe het afliep kun je op de foto's zien. Project méér dan geslaagd! Het rijzen in de koelkast ging heel goed - nog langzamer dan bij kamertemperatuur, maar dat was juist prima: konden wij ondertussen mooi slapen. En 's ochtends zag het deeg er heel goed uit. Ik heb 't nog even bij kamertemperatuur laten rijzen en in de loop van de ochtend gebakken. Maar als het deeg er goed uit ziet, is dat misschien wel niet eens nodig: dan kan het 's ochtends vroeg de oven al in. Kun je er mee ontbijten :-) 

Het recept vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.