Speculaasjes

Gepubliceerd op 5 november 2015 om 22:01

Iemand zin in een koekje bij de thee? Onze koekjespot zit namelijk stampvol met deze speculaasjes!

Een speculaasplank stond al tijden op mijn verlanglijstje. Dus toen ik een paar weken geleden eentje kreeg (hoera!), moest ik daar natuurlijk meteen mee aan de slag.

En niet één keer: nee, ik bakte wel vier keer een stapel speculaasjes. Niet omdat de eerste lading mislukte (ze smaakten errug goed), maar omdat ik vond dat je het plaatje niet goed genoeg in het koekje zag. Dus paste ik het recept wat aan en ging ik nogmaals aan de slag. En daarna nog twee keer. Je bent een perfectionist of je bent het niet, hè ;-)

Minder boter, langer koelen, het deeg eerst in de vriezer, de plank insmeren met olijfolie of juist alleen met bloem bestuiven, de temperatuur van de oven - ik heb van alles aangepast aan mijn recept. Na baksessie 3 begon ik te twijfelen aan mijn speculaas plankje. Daar zit niet heel veel reliëf in namelijk, dus wat dat betreft was het niet zo gek dat de afbeelding tijdens het bakken grotendeels verdween.

Dus in de vierde lading koekjes zette ik een stempel (ook leuk, trouwens). Dat was wel beter, maar om eerlijk te zijn ben ik nog steeds niet helemaal tevreden. Ik ben erg benieuwd of een betere plank mooiere koekjes oplevert. Even zoeken dus naar een ander plankje!

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: de speculaasjes zijn erg lekker (en wat dat betreft maakt de vorm natuurlijk geen ene jota uit). Dus daarom hierbij toch het recept. En als je geen speculaasplank hebt, dan gebruik je gewoon een uitsteekvormpje. Ze smaken er niet minder om.

Het recept vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.