Eten in Frankrijk

Gepubliceerd op 18 augustus 2015 om 21:56

Vakantie in Frankrijk: dan eet je toch ook Frans eten, toch? Ik heb mij uitermate vermaakt in de enorme Franse supermarkten. Geitenkaas en camembert, Franse broodjes & cake, worsten, salades, lappen vlees, frisdrank en choco-mentos: wij testten het allemaal!

Frans ontbijt
We begonnen de vakantie goed met een Frans ontbijt in een B&B halverwege onze reis in Frankrijk. Met zoete broodjes, cake, vers gebakken bruin brood, koffie, thee, melk & jus d'orange en als broodbeleg twee soorten jam. De ene was heerlijk, de andere zag er nogal bijzonder uit (het leek wel een homp vlees op sterk water - die hebben we dus maar laten staan). De jongens wilden overigens vooral géén jam op hun brood of cake, dus daarvoor hebben we maar een pot pindakaas uit de auto gehaald. We blijven Nederlanders, hè! :-)

EteninFrankrijk1.jpg

Pindakaas & smeerkaas
Onze jongens - vooral de middelste - zijn sowieso niet zo van het exotische broodbeleg. Dus wij begonnen de vakantie met een zoektocht naar smeerkaas, leverpastei en pindakaas (want die ene pot van thuis was natuurlijk zomaar leeg). Jullie raden het al, niet te vinden natuurlijk. Rijen koelingen vol met allerlei soorten kaas, maar géén hollandse smeerkaas. Ook geen gewone kaas overigens, dat smaakte allemaal nergens naar. We kochten uiteindelijk een (beslist niet Franse maar wel heel dure) pot Skippy pindakaas, maar je moet natuurlijk niet denken dat onze tweede dat wilde hebben! Nee hoor, Nederlandse pindakaas en anders maar een broodje met niks. Of jam, zo af en toe.

EteninFrankrijk13.jpg

Hebben jullie die ontzettend grote potten Nutella trouwens ook gezien in Frankrijk? Tsjonge jonge, daar kun je echt minstens een jaar mee vooruit!

2015-07-31171942-1.jpg

Suikerbrood
Bij de bakker die ’s ochtends brood kwam brengen op de camping kon je (naast uiteraard baguettes, flutes en croissants) ook een pain du sucre bestellen. Nu verwachtte ik heus geen Fries suikerbrood, maar dat het alleen maar een broodje met suikerkorrels er op bleek te zijn was toch wel een beetje teleurstellend. Het zag er weliswaar leuk uit, maar er was weinig aan. Die bestelden we dus niet nog een keer.

EteninFrankrijk3-3.jpg

Jesuite
Wat we wél vaker aten was een geweldig lekker notenbrood – heerlijk met verse geitenkaas of camembert! Ik heb er geen foto van, het was altijd al op voor ik daar aan dacht. Maar de topper was toch wel deze Jesuite aux amandes. Man o man, wat was dat lekker! Het is denk ik meer gebak dan brood: het bestaat uit bladerdeeg met crème of room er tussen, en bovenop een laag schuim (meringue) met amandelvlokken. Zodra we thuis waren heb ik daar eerst een aantal recepten voor opgezocht. Dit wil ik zelf ook maken!

EteninFrankrijk14-1.jpg

Choco mentos
En hebben jullie dit al wel eens gezien, deze choco mentos? Ik geloof niet dat je die in Nederland kunt kopen. Het lijkt wel wat op een rolo, maar dan net andersom: de chocolade zit aan de binnenkant, en de caramel aan de buitenkant. Die met witte chocolade vond ik met stip de lekkerste, al zijn die met melk chocolade ook niet te weerstaan.

EteninFrankrijk5-1.jpg
EteninFrankrijk52-1.jpg

Mayonnaise de Dyon
Wij kunnen niet naar Frankrijk gaan zonder een zo groot mogelijke pot Mayonnaise de Dyon te kopen. Ik weet het, die kun je inmiddels ook in Nederland kopen (o.a. bij de AH). Maar jaren geleden was dat nog niet zo, en dus haalden we tijdens de vakanties met mijn ouders altijd extra potten als we in Frankrijk waren. Dat is een soort van traditie, en dus nemen ook wij een enorme pot mee. Want dit is zulke lekkere mayonaise! Er zit mosterd door heen en dat geeft er een hele andere smaak aan. Als je dit nog nooit hebt gehad: gauw een pot halen bij de supermarkt!

EteninFrankrijk6-1.jpg

Frisdrank
Eigenlijk hadden we natuurlijk wijn moeten drinken bij ons stokbroodje met camembert, brie of geitenkaas. Maar aangezien er iets was met migraine enzo en manlief liever een biertje drinkt, hebben we de wijn maar gelaten voor wat het was en ons uitgeleefd met het testen van allerlei sapjes en fris. Wat hebben ze daar een keuze in zeg! De Schweppes aardbei was ons allebei te zoet (en de peer ook wel wat), maar die met appel is erg lekker. Net als de Fanta appel-kers. Waarom hebben ze die in Nederland niet? O, en ook jeugdsentiment: de grote flessen Oasis in tig smaken. Lekker! En wat onze jongste wel erg leuk vond: cola limonade. Alleen miste hij wel de prik. Dus we maken deze limonade nu thuis met spa rood. Zitten er toch bubbels in!

EteninFrankrijk20.jpg

Worst
Elke vakantie hebben we ook weer de zoektocht naar de perfecte droge worst. Die hadden ze genoeg in Frankrijk, maar elke keer was het nét niet naar het zin. Tot er op een middag een klein wit busje op de camping (die echt 0,0 voorzieningen had) stopte en een klep opengooide... het bleek een mini-SRV-wagentje te zijn! En daar kon je allerlei kaasjes en ook worst kopen. Omdat het zo leuk was kochten we daar een (hele dure) droge worst. En die was lekker! Maar de volgende ochtend vroeg werd mijn man wakker door geritsel in de tent. Hij dacht dat het een van de kinderen was, maar het bleek het hondje van de boerin te zijn... die er snel met onze worst vandoor ging! Van de boerin kregen we daarna een zelfgemaakte droge worst (die er wel wat typisch uitzag en ook niet net zo lekker was – of kwam dat omdat we wisten dat ‘ie zelf gemaakt was?). En het hondje was daarna onze grote vriend: hij kwam héél vaak druk kwispelend op visite. We hebben er veel lol om gehad!

EteninFrankrijk21.jpg
De zelfgemaakte worst van de boerin, en de kleine (kwispelende) dief! 


Supermarkten

De Franse supermarkten zijn trouwens echt geweldig. Enorm groot, vooral de Hypermarché's. Niet alleen het formaat van de winkel zelf, maar ook het assortiment is gigantisch en zelfs de verpakkingen. Blikken aardappels van 10 kilo, 5 kilo mais, 10 kilo champignons... Naast eten kon je er ook o.a. kleding, speelgoed, servies, tuinspullen, boeken, cd's, computers en tuinmeubulair kopen. Al hadden ze nu ook weer niet alles. Aardbeien of frambozen bijvoorbeeld konden we nergens vinden. Da's toch wel een beetje raar, vonden wij! Maar hoe dan ook zijn die hypermarché's erg leuk (als je van koken houdt, dan). Boodschappen doen was voor mij gewoon al een uitje op zich :-)

EteninFrankrijk4.jpg

EteninFrankrijk8.jpg
Dit waren dus geen kleine blikjes, maar echt huge grote en zware verpakkingen! 


Uit eten
We zijn ook een aantal keer uit eten geweest, om echt Frans te eten. Grote stukken vlees en lekkere salades (met verse geitenkaas) bijvoorbeeld. Maar dat staat niet op de foto, dat hebben we gewoon meteen opgegeten. Het was in elk geval lekker!

Wat vond jij het lekkerste eten tijdens je vakantie?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.