Het keukentje van Syts

Welkom in het keukentje van Syts!


Leuk dat je langs komt in mijn keuken. Koken & vooral bakken is een hobby die ik graag met jullie deel. Het allerliefste bak ik: koekjes, taarten & brood!  

Ik maak het liefst simpele maaltijden die je zonder al te veel toeters en bellen klaar kunt maken. Met een gezin en een baan heb ik niet altijd tijd om lang in de keuken te staan!  

Meestal zijn de recepten van mijzelf, soms heb ik ze ergens anders gevonden. Dat staat er dan altijd bij. Alles wat je op de foto ziet heb ik in elk geval zelf gemaakt. De recepten pas ik zo nodig aan.  


Veel bak- en kookplezier!
Sytske

 

Het laatste nieuws

Omgekeerde bananentaart

Omgekeerde taarten zijn toch altijd wel een projectje. Ik ben altijd aan het stoeien met de karamel, en het omdraaien van de taart is ook altijd zoiets (het gaat altijd nét goed, haha!). Dit keer maakte ik een omgekeerde bananentaart. Weer eens wat anders dan een 'tarte tatin' met appel. Die laatste vind ik zelf wel lekkerder, trouwens. Maar dat is misschien mijn persoonlijke smaak! Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Sloffendeeg (basisrecept)

Om een aardbeienslof te kunnen maken moet je eerst een 'slof' bakken: dat is de bodem van het gebak. En die heet zo omdat de ovale vorm wel een beetje op een slof lijkt! Grappig, hè?Voor die vorm heb je een aparte bakvorm nodig. Ik kon 'm in Leeuwarden nergens in een winkel kopen, dus ik heb 'm uiteindelijk online gekocht (ik heb deze). Met een sloffenbodem kun je allerlei verschillende soorten gebak maken: niet alleen een aardbeienslof, maar ook een notenslof met karamel of een slof met appel-kaneel of perzik of wat voor fruit dan ook. Ik bak meestal twee sloffenbodems tegelijk, en weet je wat zo handig is? Als je maar één sloffenbodem nodig hebt, dan kun je de andere gewoon in een goed afgesloten plastic zak in de vriezer bewaren! Dan hoef je bij het volgende feestje alleen nog maar de vulling en het fruit er op te spuiten en klaar! :-) Het recept voor sloffenbodems vind je hier.

Lees meer »

Aardbeienslof

Sommige recepten maak ik maar één keer, andere maak ik steeds weer opnieuw. En jullie raden het al, een aardbeienslof is daar één van! Vooral omdat mijn man er zo dol op is en hij mij bij elke verjaardag of ander feest voorstelt om maar weer een slof te maken. En hoewel ik me elke keer voorneem om dan dit keer een slof met een andere vulling te maken - zoals bijvoorbeeld met karamel en noten, of appel-kaneel, of mango, of... - wordt het meestel tóch weer eentje met aardbeien. Want ja, als daar steeds expliciet om wordt gevraagd... dan heb je weinig keuze, hè? :-D Ik vind het altijd zo mooi staan, die vrolijke rode aardbeien op de witte slagroom en gele room. Maar ik ga de volgende keer toch echt ook een andere vulling proberen. Of ik doe fifty-fifty: ik maak er eentje met aardbeien en eentje met wat anders. Als ik het er hier thuis door krijg dan, tenminste... haha! 

Lees meer »

Dr. Oetker ijsmix

Kijk nou wat ik in de supermarkt vond: drie verschillende mixen om ijs mee te maken! Dat kan ik natuurlijk niet laten liggen. Weten jullie nog dat ik een paar jaar geleden schreef over pakjes waarmee je ijs kon maken (zonder dat je een ijsmachine nodig hebt)? Dat had ik amper geschreven, of die pakjes waren niet meer te koop in de winkel. In Hongarije vond ik afgelopen zomer wel soortgelijke pakjes, maar hier in Nederland had ik ze nog niet eerder weer gezien. Tot nu dus (gewoon bij de Jumbo)! Leuk leuk leuk. :-) Ik heb ze nog niet geprobeerd, jullie al wel?

Lees meer »

Bananensoezen

Mijn man vraagt al zo ongeveer 5 jaar of ik ook eens bananensoezen wil maken - want naast een groot stuk aardbeienslof is dat zijn favoriete gebak. Hij heeft er even op moeten wachten, maar nu heb ik ze eindelijk voor hem gemaakt!Ik had nog nooit soezendeeg gemaakt en ik was erg benieuwd of dat ingewikkeld was. Tot mijn verrassing bleek dat heel simpel te zijn! En de vulling voor de bananensoezen is ook super eenvoudig. Het meeste tijd was ik kwijt met de glazuurlaag en chocoladestrepen. Dat was niet moeilijk, maar vooral een klusje waar je wel even mee omprutst. Een paar soezen werden wel wat slap en zacht, zeker met een dikke laag room er in (het gewicht van de vulling hielp niet, zeg maar). De zachtere soezen waren de soezen die het grootst waren en waar de bodem tijdens het bakken juist wat dunner was geworden. Het is daarom denk ik het handigst om de soezen niet al te groot te maken. En het helpt sowieso om de soezen een flinke tijd in de koelkast te zetten. Na een halve dag in de koelkast zijn ze het lekkerst!  Ingrediënten voor 12-15 soezen

Lees meer »

Zalm met mosterdsaus & basterdsuiker (barbecue & skottelbraai)

Nog een zalmrecept voor de barbecue en skottelbraai: zalm met mosterdsaus en bruine basterdsuiker. Ook dit recept is heel erg makkelijk om te maken!En soms is het meest simpele recept gewoon het allerlekkerst. De mannen thuis vonden deze zalm van de barbecue het beste smaken (nog beter dan die met pesto)! Ingrediënten voor 4 personen

Lees meer »

Over mij

Hoi! Leuk dat je hier een kijkje neemt. Op deze site deel ik wat ik bak & kook. Vroeger lustte ik bijna niks & stond ik al helemaal niet graag in de keuken, maar tegenwoordig is vooral bakken echt mijn hobby. Dat doe ik naast mijn werk & ons gezin. Ik ben getrouwd, moeder van drie jongens (geboren in 2007, 2009 & 2012), communicatieadviseur, christen en Friezin in hart & nieren. Ik ben vooral gek op suikerbrood, geitenkaas & chocolade!

Meer weten? Kijk dan bij over mij!

Nieuwsbrief

Wil je wekelijks de nieuwste recepten in je mail krijgen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief!