Appel-roomkaas gebak
                    Met een groot vel vers bladerdeeg maak je in een handomdraai dit zoete appel-roomkaas gebak. 't Heeft wel wat van een apfelstrudel! 
Hoewel een gewone appeltaart (zoals deze met kruimels er boven op, of deze mini-appeltaartjes) altijd erg in de smaak valt, wilde ik nu eens een ander soort appelgebak maken. Eentje met luchtig bladerdeeg dus. Door de gezoete roomkaas en de glazuurlaag is dit gebak een stuk zoeter dan een appeltaart. Voor de zoetekauwen! 
Je kunt dit gebak buiten de koelkast bewaren, maar wij vonden 'm koud het lekkerst.
Ingrediënten voor ca. 12 stukken
- 2 kleine Elstar appels (of 1 hele grote), geschild en in blokjes gesneden
 - handje rozijnen
 - 1 theelepel kaneel
 - 2 eetlepels kristalsuiker
 - 200 gram zuivelspread light
 - 90 gram kristalsuiker
 - 1 theelepel vanille-extract
 - 2,5 eetlepels bloem
 - 1 groot vel vers bladerdeeg (250 gram, bijv. van Tante Fanny)
 
Voor de glazuurlaag:
- 110 gram poedersuiker
 - 1/2 theelepel vanille-extract
 - 1-2 eetlepels halfvolle melk
 
En zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
 - Meng de appelstukjes met de rozijnen, kaneel en kristalsuiker.
 - Roer de zuivelspread, 90 gram suiker, vanille-extract en bloem door elkaar.
 - Rol het croissantdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd met een scherp mes aan beide lange kanten smalle scheve stroken, ongeveer tot 1/3 van het deeg (in het midden blijft dan een ongesneden strook van 1/3 over). Snap je het nog?!? Misschien dat het plaatje hieronder wat duidelijkheid geeft :-)
 
                    
5.  Smeer de zuivelspread in het midden van 
     het deeg. Verspreid daarover heen de 
     appelblokjes en rozijnen. 
6.  Vouw afwisselend de stroken deeg over 
    de appel-roomkaasvulling, zodat je een 
    soort vlechtpatroon krijgt. 
7.  Schuif de bakplaat in de oven en bak het 
     gebak in 25-28 minuten gaar. Haal uit de 
     oven en laat afkoelen.  
8.  Meng alle ingrediënten voor de glazuurlaag 
    door elkaar. Maak met een lepel 
    glazuurstrepen over het gebak. Snijd de 
    taart daarna in stukken.
Bewaar het gebak in de koelkast. Het bladerdeeg wordt daardoor wel een beetje zacht; dat is normaal en de smaak is er niet minder om. Wil je graag weer knapperig bladerdeeg? Zet dan het gebak nog zo'n 5 minuten in de oven op 225 graden. 
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Reactie plaatsen
Reacties