Home » Recepten » Taart & gebak » Sachertorte

Sachertorte

De jarige mag altijd de verjaardagstaart kiezen. Voor onze Wander (11) was dat niet zo ingewikkeld: het moest een chocoladetaart worden. En dit keer geen M&M cookietaart, maar een taart waar nog meer chocolade in zit. Dat werd deze sachertorte! 

Afgezien van de abrikozenjam die tussen de cakelagen zit bestaat de taart verder vooral uit chocolade. Perfect taartje dus voor de echte chocoladeliefhebbers! Je kunt er het beste niet al te grote punten uit snijden, want het is een erg machtig gebakje. :-)

Ingrediënten voor 1 taart (16 punten)

Voor de cake

  • 200 gram pure chocolade (70%)
  • snuf zout
  • 8 middelgrote eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem

Voor de vulling en de glazuur

  • 450 gram abrikozenjam
  • 40 ml water
  • 50 gram kristalsuiker
  • 10 gram mascarpone
  • 170 gram ongeklopte slagroom
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram pure chocolade (70%), in stukjes
  • 70 gram melkchocolade

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24-26 cm doorsnede met bakpapier, klem de rand er om heen en vet de opstaande randen in met boter of bakspray. 
  2. Splits de eieren. Zorg dat er geen eigeel door het eiwit komt. Je hebt zowel het eigeel als het eiwit nodig, dus niets weggooien. 
  3. Klop het eiwit met een snuf zout stijf, en voeg al kloppend beetje bij beetje 200 gram suiker toe. Klop totdat de pieken schuim uit zichzelf rechtop blijven staan. 
  4. Smelt 200 gram chocolade au bain marie. Laat de gesmolten chocolade daarna een beetje afkoelen. 
  5. Mix 175 gram boter en 75 gram suiker door elkaar. Mix daarna het eigeel er door. Mix de gesmolten chocolade er door en daarna 1/3 van het opgeklopte eiwit. 
  6. Roer de bloem in 2 porties door het beslag.
  7. Spatel daarna met een spatel (dus niet met de mixer) de rest van het eiwit door het beslag. Het moet luchtig blijven, dus blijf niet te lang door spatelen. 
  8. Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in 1 uur gaar. Laat de cake daarna in de springvorm afkoelen. 
  9. Als de cake helemaal is afgekoeld kun je hem uit de springvorm halen. Snijd de cake horizontaal in 3 even dikke plakken. Hiervoor kun je het beste een taartzaag gebruiken. 
  10. Smeer de helft van de jam op de onderste cakelaag. Leg de middelste laag er boven op en smeer vervolgens de andere helft van de jam op de cake. Leg daarna de bovenkant van de cake er op. 
  11. Doe 40 ml water en 50 gram suiker in een pannetje en breng dit aan de kook, totdat de suiker helemaal is opgelost. Zet daarna het vuur uit en laat de siroop een beetje afkoelen. 
  12. Doe de slagroom, mascarpone en boter in een ander pannetje en verwarm dit op laag vuur. Voeg beetje bij beetje de pure chocolade toe, totdat alle chocolade helemaal is gesmolten. Roer dan de suikersiroop er door heen. Zet het vuur uit. 
  13. Giet het chocolademengsel in het midden van de taart, zodat de taart helemaal met chocolade is bedekt. Ga niet met een lepel of mes de chocolade over de taart smeren; daar krijg je rare chocolade van. Draai desnoods de taart een beetje zodat de chocolade mooi wordt verdeeld. 
  14. Doe 70 gram melkchocolade in een stevig en goed afgesloten zip-zakje. Leg dit in een bakje met warm water, totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Knip een heel klein puntje van het zakje, zodat je een klein spuitmondje krijgt. Spuit daarna mooie streepjes over de taart. 
  15. Laat de chocolade daarna uitharden.