Amaranth brood

Gepubliceerd op 3 mei 2019 om 16:00

Als ik in een winkel een onbekende meelsoort of gekke granen en zaden tegenkom, dan kan ik dat niet laten liggen. Gaat dat bij jullie net zo? Een poosje terug zag ik amaranth zaden liggen & daarmee bakte ik dit grote brood. Ik ben heel blij met het resultaat! :-)  

Ik had al wel eens van amaranth gehoord, maar ik had het nog nooit ergens in een winkel zien liggen. Amaranth is een plant met lange rode pluimen; van sommige soorten kun je de zaden eten. Die zien er uit als graankorrels, maar dat zijn het niet. In de zaden zitten geen gluten. Je kunt de zaden koken en eten zoals je ook rijst eet. Met meel kun je o.a. brood bakken (als je het tenminste mengt met een andere meelsoort) of er pap mee maken. 

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 185 gram amaranth zaden
 • 360 ml water
 • snufje zout
 • 9 gram droge gist
 • 1 eetlepel honing
 • 80 ml water
 • 520 gram tarwebloem
 • 65 gram amaranth bloem (hiervoor maalde ik 65 gram amaranth zaden fijn met een koffiemolen)
 • 2 theelepels zout
 • 300 ml melk
 • 22 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

 

En zo maak je 'm

 1. Doe de amaranth zaden, 360 ml water en een snuf zout in een pan. Breng het aan de kook en laat 10 minuten koken op middelhoog vuur. Zet het vuur daarna uit en laat het mengsel staan. 
 2. Meng de gist, honing en 80 ml water door elkaar en laat dit 15 minuten staan. 
 3. Meng de tarwebloem, amaranth bloem en 2 theelepels zout door elkaar. Roer het gistmengsel er door en laat dit weer 15 minuten staan.
 4. Doe de melk, boter en gekookte amaranth bij de bloem en gist. Kneed het met een standmixer met deeghaken in 10 minuten tot een soepel deeg. 
 5. Doe een deksel of natte theedoek over de kom en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen, totdat het twee keer zo hoog is. 
 6. Verwarm de oven voor op 250 graden. 
 7. Bestuif je werkblad met bloem en stort het deeg er op. Druk met platte handen de lucht uit het deeg. Bol het deeg daarna op tot een ronde bal en leeg die in een ingevette ronde springvorm van 24 cm doorsnede. Laat het 10 minuten rusten. Je kunt de deegbal trouwens ook direct op een bakplaat leggen, maar omdat het een vrij soepel deeg is wilde ik voorkomen dat het tijdens het rijzen en bakken te plat zou worden.
 8. Druk voorzichtig een rond kommetje of een glas in de bovenkant van het deeg. Maak daarna met een scherp mes 8 snedes in het deeg, zodat je een soort zonnetje krijgt. Haal daarna het kommetje of glas er af.
 9. Schuif het brood in de oven en bak het 10 minuten op 250 graden. Verlaag daarna (terwijl het brood in de oven blijft staan) de oventemperatuur naar 190 graden, en bak het brood nog 35 minuten, totdat de kerntemperatuur 90 graden is. 
 10. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.