Heerlijk hè, zo'n brood dat van binnen én van buiten vol zit met pitten en zaden? Wij zijn er dol op! Ik bakte dus maar weer eens zelf zo'n brood, dat - onbedoeld - de vorm van een Fries pompeblêd kreeg.
Het brood was zo enthousiast gerezen tijdens het bakken, dat bovenop het brood niet alleen een kruis zat (zoals ik het deeg voordat het de oven in ging had ingesneden), maar de vorm ook een beetje gek was geworden. Het leverde wel leuke broodjes op, maar het was eigenlijk niet de bedoeling...! :-)
Ingrediënten voor 1 brood
- 300 gram tarwebloem
- 100 gram roggemeel
- 100 gram volkoren speltmeel
- 9 gram zout
- 7 gram droge gist
- 80 gram zaden en pitten (ik gebruikte een mix van lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en gierst)
- 300 ml handwarm water
- Handje extra zaden en pitten
En zo maak je 'm
- Doe de bloem en meel in een kom. Roer met een garde het zout er door heen. Mix daarna de gist en de zaden en pitten er door.
- Doe het water er bij en kneed het met de hand of een standmixer in een minuut of 10 tot een soepel deeg.
- Doe het deeg in een ingevette kom, dek die af en laat het bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
- Stort het deeg op je werkblad, druk met platte handen de lucht er uit en bol het daarna op tot een bol (of een andere vorm).
- Strooi wat extra zaden en pitten op het werkblad en rol de deegbal daar doorheen, zodat aan alle kanten bedekt is met zaden en pitten.
- Leg de deegbal met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het bij kamertemperatuur nog eens 30-45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kerf het brood aan de bovenkant in en bak het daarna in 25 minuten gaar in de oven. Laat het brood afkoelen op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties